V kuchyni člověk připravuje jídlo, měl by se tak postarat o to, aby byl prostor vždy čistý a hygienický. Nechcete se přece nakazit žádnou nepříjemnou nemocí jen proto, že tento fakt podceníte. Pravidelně v místnosti uklízet je důležité, málokdo si ale uvědomuje, že jedním z největších semenišť bakterií se může stát obyčejná houbička na nádobí.
Pravidelně mýt nádobí, a to i během vaření, je důležité. Kromě toho, že si tím uděláte v kuchyni místo na práci a zajistíte čisté nádobí, zabraňujete množení bakterií ve zbytcích jídla. K mytí nádobí nicméně používáte houbičku. A právě tu je třeba pravidelně měnit.
Překoná i toaletu
Mnoho lidí si myslí, že nejvíce bakterií se u nich v domácnosti vyskytuje na toaletě. Pravdou ale je, že houbička na nádobí tohle velmi snadno překoná.
Ve své studii o tom píší například němečtí vědci, kteří se nebezpečnými místy v domácnosti zabývali po nějaký čas. A je to logické.
Houbička je pravidelně vystavována zbytkům jídla, které se na ni zachytávají. I když ji vyperete pod vodou a zdá se vám čistá, věřte tomu, že rozhodně čistá není. Po každém použití je v ní plno bakterií.
Vyměňujte ji po každém umytí nádobí
Patříte k těm lidem, kteří vyměňují houbičku jednou za čas, když už mají pocit, že je její používání skutečně nechutné? Ve skutečnosti je ideální vyhodit ji po každém mytí nádobí.
V opačném případě jen šíříte bakterie dál, takže místo toho, abyste špinavé nádobí umyli, můžete si zadělat na zdravotní problémy.
Někteří lidé údajně houbičku někdy dávají do pračky, nebo do myčky na nádobí, aby ji mohli využívat znovu. Ve skutečnosti ji ale ani to nezbaví bakterií a zachycených nečistot. A přiznejme si to, houbičky nestojí tolik a šetřit právě na nich se opravdu nevyplatí.
Zdroj: Deník, iDNES, Prima ZOOM, iReceptář, Flowee, Nature
Autor: Šárka Cvrkalová