Existuje mnoho druhů tropického ovoce, které nemáme běžně možnost ochutnat. Patří k nim i amla, která je u nás známá také jako indický angrešt. Tyto bobule se velmi podobají klasickému angreštu, který pěstujeme i u nás. Rostou ale na velkém stromě, mají daleko více pozitivních zdravotních účinků a často se z nich dělají i kosmetické produkty.
Amla je opadavý strom, který dorůstá výšky 8 až 18 metrů. Přirozeně roste v tropických a subtropických oblastech Indie, Nepálu, Srí Lanky a jihovýchodní Asie. Má světle zelenou jemnou kůru a peřovité listy, píše Grow Billion Trees.
Pěstování v našich podmínkách je bohužel velmi obtížné, protože amla vyžaduje tropické až subtropické podnebí. Není mrazuvzdorná a potřebuje teploty nad 10 °C. Proto se u nás dá amla sehnat spíše ve specializovaných obchodech nebo na trzích.
Amla v kuchyni
Amla je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C, uvádí WebMD. Obsahuje antioxidanty, třísloviny a flavonoidy, tradičně se používá v ájurvédské medicíně pro podporu imunity a trávení. V kuchyni se používá čerstvá, sušená nebo nakládaná.
Z tohoto ovoce se připravují džemy, nejrůznější nápoje, přidává se ale také do salátů, dezertů, nebo se s ní pečou nejrůznější koláče a buchty. Bobule jsou minimálně kalorické a doporučují se tak mimo jiné při dietách, doplňuje Healthline.
Využití v kosmetice
Indický angrešt se často používá jako ingredience při přípravě nejrůznějších kosmetických přípavků. Může tedy našemu tělu prospívat nejen vnitřně, ale také z vnějšku. Podporuje růst a zdraví vlasů, používá se v olejích a kondicionérech, vysvětluje Care Hospitals.
V krémech působí proti stárnutí pleti díky vysokému obsahu antioxidantů. Pomáhá při léčbě akné a pigmentových skvrn a stimuluje také tvorbu kolagenu. V naposlední řadě se používá také v přírodních barvách na vlasy, kde působí jako přírodní tmavící složka.
Zdroj: Care Hospitals, Health, Healthline, WebMD, Grow Billion Trees
Autor: Šárka Cvrkalová