Zelené vlašáky: Nasbírejte si celou tašku a zkuste naše recepty. Uděláte něco pro své zdraví

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Zelene orechy
Zdroj: Shutterstock

Vlašské ořechy většina z nás sbírá až ve chvíli, kdy jsou zralé, popadají na zem a mají tvrdou hnědou skořápku. Ve skutečnosti ale i ty zelené, které je často třeba ještě trhat ze stromů, mají své využití. Nasbírejte si celou tašku a zkuste naše recepty. Uděláte totiž něco pro své zdraví.

Pravděpodobně vás to překvapí, ale i nezralé ořechy se dají spotřebovat. Možná letos tuto informaci využijete, teď je totiž na jejich sklizeň ten pravý čas.

Vlašské ořechy dozrávají obvykle během září nebo října. Ty zelené se dají sklízet už v červnu, během července a srpna je na to ale ještě dostatek času. Poradíme vám, k čemu je využít.

Svatojánský likér

Podle lidových tradic se mají ořechy trhat na svatého Jana, tedy 24. června. Pokud jste to ale nestihli, ničemu to nevadí. I v současné době si z nich můžete udělat takzvaný svatojánský likér.

Na jeho přípravu budete potřebovat 30 zelených vlašských ořechů, litr 40% alkoholu, 2 citrony, kousek skořice, hřebíček, zázvor, nové koření a cukr.

Ořechy rozpulte a zalijte alkoholem. Přidejte k nim ostatní suroviny, uzavřete nápoj do sklenice a nechte 4 týdny na teplém místě. Tato svatojánská ořechovka podporuje hlavně trávení a chuť k jídlu, uvádí Prima Living.

Čaj z ořechových slupek

Zelené ořechové slupky dejte do mixéru a rozemelte je na prášek. Na přípravu jednoho čaje použijte jednu čajovou lžičku drti. Tu zalijte vodou o teplotě zhruba 90 °C.

Tento nápoj pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mimo jiné také zlepšuje metabolismus a zmírňuje bolesti kloubů.

Ořechový kompot

Ořechy dále můžete nakládat do sladkého nálevu a připravit si z nich tak ořechový kompot. Budete na něj potřebovat kilogram zelených ořechů, kilogram cukru, vodu, celou skořici a hřebíček.

Ořechy uvařte doměkka ve vodě, potom si připravte z vody a cukru roztok, ve kterém je povaříte ještě 15 minut.

Tekutinu z nich vařte tak dlouho, dokud nezhoustne. Sirupem pak uvařené ořechy znovu zalijte. Ořechy v sirupu zavařujte do sklenic, vydrží vám v nich až 5 měsíců.

Zdroj: Plant Based, Prima Living, Kupi, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články