Pěstování není vůbec náročné. Lidé se často bojí, že budou mít problém s péčí o rostlinku, nebo ji pak zapomenout zalít. Když se ovšem zvládnete vypořádat se všemi problémy, může vám být velkou odměnou vlastní zelenina.
Pěstování cibule je ze zahradnického hlediska docela snadné, ale věděli jste, že jarní cibulku můžete vypěstovat také ve vodě? Pokud ve svých receptech používáte hodně cibule, tak je tato vychytávka přesně pro vás.
Skvěle ochutí každé jídlo
Jarní cibulka se vysazuje jako sazenice v pozdních podzimních měsících a poté se sklízí na jaře. Je mnohem sladší než běžná cibule, která má oproti jarní cibulce o dost intenzivnější chuť. A pokud jste pěstování v minulém roce nestihli, nezoufejte.
Skvělou jarní cibulku můžete také pěstovat brzy na jaře. Díky tomu budete mít zásobu cibule po celé léto. Cibule se skládá ze dvou částí, bílé spodní části, která má kořeny, a zelené horní části, která roste nad půdou.
Obě části použijete bez problému v každém receptu a každá část má trochu jinou chuť. Důležité je při pěstování cibulky ve vodě vybrat tu správnou sklenici. Ve štíhlé sklenici vám vyroste mnohem více cibule se zeleným listím, v široké sklenici se pak dočkáte té s větší spodní částí.
Důležité je se ujistit, že má vaše cibule nejméně pár kořenů. Čím delší jsou kořeny, tím lépe pro rychlý růst.
Dobrota i skvělá dekorace
Ořízněte vrcholy cibulky a vložte je do sklenice čisté vody s vodou těsně nad místem, kde cibule začíná zelenat. Jakýkoli druh průhledného skla bude skvělou volbou. Zavařovací sklenice nebo malé vázy působí také jako úžasná dekorace.
Až budete potřebovat přidat cibuli do vašeho oblíbeného jídla, jednoduše odřízněte zelenou část cibule nad hladinou vody a zbytek nechte ve vodě. Pokud bude voda trochu zakalená, vyměňte ji.
Za několik dní začne cibule znovu růst. Můžete řezat znovu a znovu. Neomezená zásoba cibulky je skvělá věc a první výhonky by se měly objevit asi za tři dny.
Autor: Štěpán Pacík