Jak až k nevíře, jaké poklady přehlížíme jen proto, že je vidíme na každém kroku. Obětí tohoto paradoxu je i sedmikráska chudobka, drobná rostlina, jež zdobí naše trávníky a louky. Vídáme ji v městech, roste v trhlinách na chodníku a tak nějak jsme si zvykli, že je všudypřítomná. Jenže sedmikráska v sobě obsahuje mnoho cenných látek, které pomáhají bojovat proti mnoha zdravotním problémům.
Naše babičky květy sedmikrásek využívaly k přípravě čaje. To je ostatně použití, které napadne většinu z nás. Sedmikráska totiž tlumit kašel a jiné příznaky nachlazení. Je rovněž pomocníkem při dýchacích obtížích. Ale není to zdaleka jediné, v čem vyniká.
Přispívá k hojení drobných ranek. Využívá se i v kosmetice
Sedmikráska má totiž také protizánětlivé účinky a antibakteriální schopnosti, takže je vhodná při léčbě drobných ran či kožních onemocnění a také při otocích.
V případě škrábanců a podobných poranění stačí jednoduše utrhnout sedmikrásku a dát ji přímo na postižené místo. Vyhýbejte se ale těm, které rostou na znečištěných místech, u silnic a na trávnících, které jsou chemicky ošetřovány.
Výluh ze sedmikrásky lze použít i místo ústní vody, protože dokáže tlumit záněty v dutině ústní. To vše je možné díky obsahu flavonoidů, které mají rovněž antioxidační schopnosti.
Své využití najde sedmikráska i v kosmetice díky látce zvané L-arbutin. Ta je vyhledávaná pro svou schopnost rozzářit pokožku, takže je oblíbenou přísadou pleťových krémů či vod.
Sedmikráska také působí proti pigmentovým skvrnám, protože je schopna blokovat tvorbu melaninu. Výtažek z této rostliny se přidává i do krémům proti vráskám.
Pomáhá i při křečích a revmatu
Prokázané jsou i její účinky při křečích, menstruačních a poporodních bolestech, při problémech s trávením či žlučníkem. Výtažek z květů má močopudné vlastnosti, takže podporuje pocení, což je žádoucí v případě horečky. Už ve středověku se sedmikrásky využívaly při léčbě revmatu a únavě svalů. Vhodné jsou také při celkové očistě těla.
Konkrétní využití sedmikrásek kromě čaje spočívá v konzumaci jejích listů v různých zeleninových či ovocných salátech. Květy jsou rovněž jedlé a vhodné i na ozdobu dezertů.
Autor: Šárka Blahoňovská