Patříte mezi šikovné domácí kutily? Pokud nevíte, do čeho píchnout a rádi byste na své zahradě vytvořili malou a funkční udírnu, poradíme vám, jak na to. Vše, co budete potřebovat, je trocha stavebního materiálu, prostor na zahradě a chuť pustit se do práce.
Základy
Na začátku práce si srovnejte terén v místě, kde budete udírnu stavět. Buďte při této práci pečliví, jelikož rozhodne o tom, jakou stabilitu bude mít celý výsledek.
Z cihel nebo obdobného pevnějšího stavebního materiálu nejprve postavte obdélné základy, které by měly být lehce zapuštěné do země.
Následně na základy navyšujte znovu stavební materiál tak, abyste vytvořili zdi a uzavřeli celý obdélný prostor. Během práce si často kontrolujte, zdali je vše rovné.
Otvor pro únik kouře
V jedné ze čtyř stěn nechte ve spodní části obdélný otvor, k němuž je třeba připojit tunel z dutých cihel. Tímto otvorem bude odcházet kouř. I zde si dejte záležet, aby později při uzení neunikal dým jinými otvory, než chcete.
Na cihlovou základnu postavte dřevěné stěny a vrchní stěnu zakryjte střešní krytinou. Přední stěna musí být otevírací, jelikož zde budete zavěšovat všechny suroviny, které si přejete vyudit.
Vnitřek vybavte několika rošty a závěrnou tyčí, kam budete moci přivazovat maso a jiné suroviny.
Estetická a zároveň funkční udírna
Pokud zvolíte kvalitní a pevné materiály, může vám udírna dělat dlouhá léta na zahradě ozdobu a zároveň vám zpříjemňovat život chutnými dobrotami.
Vyzkoušejte různé druhy masa a klobás, vejce, sýry nebo zabijačkové speciality. Udírna vám nabídne spoustu místa, takže lze podarovat i blízké nebo třeba sousedy.
Autor: Tereza Hotovcová