Čas od času v obchodech či na trzích najdete na zeleninu, která vypadá velmi exoticky. Češi sice mají k neznámých druhům respekt, ale najdou se i tací, kteří se je nebojí vyzkoušet zpracovat. Někteří zašli tak daleko, že si je sami pěstují na zahrádce. To je případ paprikorajčete, plodiny, u níž si do poslední chvíle nejste jistí, s čím máte tu čest. Je to spíš paprika, nebo rajče?
Název této specifické odrůdy zeleniny může být opravdu trochu zavádějící a mást naše mozkové buňky. Češtinářské schopnosti nám napovídají, že si tento hybrid vzal něco od papriky i rajčete.
A když se nad tím zamyslíme ještě víc, dojde nám, že se bude jednat spíše o rajče, jež jako paprika vypadá. Tato možnost je správně.
Jedná se o vyšlechtěnou odrůdu rajčete
Existují zkrátka vyšlechtěné rosliny, které plodí velká rajčata, která vypadají jako papriky. Odborníci si vzali na paškál rajčata, u nichž se snažili docílit podlouhlého tvaru, jakým se pyšní červené papriky či kapie.
Nejoblíbenější odrůdou je zřejmě Super Italian Paste. Právě ona se pyšní paprikovým vzhledem a výbornou sladkou chutí po dozrání.
Z tohoto důvodu je skvělá k přípravě omáček a tepelnému zpracování celkově. Ostatně je to druh vyšlechtěný v Itálii, takže není divů, že se tak dobře hodí jako součást středomořské kuchyně.
I vy si můžete pořídit semínka této odrůdy a zkusit si protáhlá rajčata vypěstovat na zahradě či v truhlíku sami. Semínka pořídíte ve vybraných zahradnictvích či hobby marketech, stoprocentně úspěšní budete určitě na internetu.
Může vypadat i jako zelená paprika
Čím dál tím větší oblibě se těší také rajče, které vypadá jako paprika zelená. Plody rostou skoro stejně velké jako papriky a jak dozrávají, vyvíjí se na jejich slupce tmavě i světle zelené až žluté pruhy.
Pod slupkou se ukrývá masitá část, která je zelená. Tato odrůda výborně ozvláštní váš letní salát a nejlepší na tom všem je, že stejně jako Super Italian Paste nevyžaduje nějaké speciální podmínky.
Staráte se o ně totiž úplně stejně jako o rajčata, na jejichž pěstování jste zvyklí. Vtip je tedy především v tom vzhledu.
Autor: Alice Konopásková