Jednou chřest zasadíte a jeho báječné účinky na zdraví si budete užívat i dvacet let

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
chrest
chrest

Svazky krásného zeleného chřestu spojené gumičkou nebo provázkem právě vídáme na farmářských trzích a v obchodech. I u chřestu platí, že může být sebekrásnější, ale nikdy nebude chutnat tak dobře jako ten vypěstovaný vlastníma rukama a silou. Když chřest jednou zasadíte, můžete se z něj těšit několik příštích desetiletí. Navíc uděláte i něco pro své zdraví, jelikož s jeho konzumací je spojeno mnoho benefitů.

Příznivě ovlivňuje trávení a má i řadu jiných zdravotních benefitů

Chřest lékařský je vytrvalá rostlina, která se u nás pěstuje jen na Mělnicku, kde jsou pro ni vhodné podmínky. Využívá se na okrasu a především v gastronomii.

Mladé oddenky chřestu se totiž upravují jako zelenina a v sezóně se z nich připravuje rizoto a jiné pokrmy.

Přívlastek lékařský nemá jen tak. Znali jej už v antice, starověcí Římané jej s oblibou sušili. Je známo, že má příznivý vliv na trávení, zabraňuje zadržování vody v těle nebo udržuje zdravé naše cévy.

Dokáže upravit krevní tlak a omezit tvorbu nevzhledných křečových žil. Vitamin E v něm obsažený posiluje imunitu.

Tím výčet jeho benefitů nekončí. Bývá označován i jako afrodiziakum a jeho zařazení do jídelníčku je doporučováno cukrovkářům i ženám, jež se snaží otěhotnět. Chřest je totiž dobrým zdroje kyseliny listové.

Můžete si ho vypěstovat z koruny. Oddenky pak budete sklízet i dvě desetiletí

Na rozdíl od rajčat, paprik a dalších jednoletých rostlin na zahradě je chřest trvalka. Jakmile se mu totiž vytvoří korunky, dokáže produkovat chutné zelené „oštěpy“ klidně dvacet let.

Pokud byste si i vy rádi pochutnávali na chřestu každý rok, zvolte pěstování právě z koruny. Je mnohem snazší než piplání chřestu od semínka.

Korunkami jsou myšleny kořeny, jež produkují jedlou část rostliny mnohem rychleji. Pro pěstování na zahradě volte raději samčí odrůdu, protože ta vyprodukuje více chřestu větší velikosti než ty samičí.

Chřestu se bude nejlépe dařit na slunném místě, kde může čerpat sluneční záření po dobu osmi hodin. Zvládne i částečný stín, ale slunce má určitě radši.

Tato zelenina se musí vysadit na co nejkvalitnější půdě s velkým obsahem živin. Přeci jen chcete, aby vám sloužila několik let. Z toho vyplývá, že před výsadbou je vhodné použít velké množství kompostu.

Pak už se budete jen těšit, jak vaše rostlina roste. První dva roky ji ale nechte prospívat, sklízejte až rok třetí. Chřest se vám pak za počáteční trpělivost odmění sklizní každý rok.

Autor: Šárka Blahoňovská


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články