Bylinkovou zahrádku si můžete snadno vytvořit i u sebe doma. Při vaření budete mít po ruce čerstvé suroviny, a jídla tak dostanou úplně novou chuť. Ke správnému pěstování je však třeba znát pár pravidel, která zajistí, aby rostliny vydržely dlouho čerstvé, nežloutly a neuvadaly. Poradíme vám, jak se o ně správně starat a těšit se z jejich vůně a chuti po dlouhý čas.
Hlavní je správný výběr
Pro domácí zahrádky je třeba volit spíše nenáročné a základní kusy bylin, které snesou celoroční podmínky ve vaší domácnosti. Takovými jsou například pažitka, bazalka, tymián, šalvěj, meduňka nebo estragon. Náročnější rostliny si nechtě raději na zahradu nebo na balkon, kde se jim dostane všech potřebných živin.
Pokud stále váháte, zvolte několik bylin s různým využitím. Máta nebo meduňka jsou ideální jako hlavní surovina nebo přísada do čaje, bazalka do letních a svěžích salátů a estragon pro doplnění chutě lososa nebo jiných ryb.
Vodu nechávejte odstát
I zalévání může být věda. Voda z kohoutku je často plná chlóru a rostlinám nedělá dobře. Zkuste ji převařit a nechat odstát nebo využít dešťovou vodu ze zahrady nebo balkonu. Zalévejte vždy vlažnou vodou, aby rostliny neutrpěly šok a měly stále svěží barvu.
Zvolte vhodné stanoviště
V tuto chvíli nastává nejsložitější krok ze zakládání domácí zahrádky. Vaše bylinky budou totiž náročné na světlo a je třeba je umístit někam, kde je budou sluneční paprsky denně zahřívat. Zároveň ale nesmí být na místě, kam slunce svítí dlouze, jelikož by po čase uvadly nebo zežloutly.
Dejte si s výběrem místa záležet a vystavte své rostliny někam, kde budou mít dostatek světla, ale zároveň možnost si od horkých paprsků odpočinout.
Zálivka s rozumem
Rostliny by neměly mít suchou půdu, ale ani příliš mokrou, aby nezačaly uhnívat kořeny. Zálivku kontrolujte, snažte se ji doplňovat, aby byla půda stále svěží a rostlina mohla pohodlně růst. Než odhadnete správné množství vody, kontrolujte květináč a přebytečnou vodu odstraňte.
Hlídejte vhodnou teplotu
I když si přejete mít bylinky při vaření po ruce, mějte na paměti, že těmto rostlinám vyhovuje teplota kolem 15 až 21 °C. U plotny bývá často spousta horké páry a vysoká teplota, která může bylinky brzy zničit. Jestliže máte v kuchyni nějaký vzdálenější pult či stolek, mohlo by to být ideální místo pro vaši domácí zahrádku.
Usušit nebo zamrazit
Nedaří se vám i přes všechny snahy bylinky udržet živé? Nezoufejte. Svou chuť si uchovají na dlouho, pokud je zamrazíte. Další možností je sušení, které je sice zdlouhavější, ale tato varianta je ideální do polévek nebo zálivek.
Autor: Eva Marešová