Houbaření je pro mnohé oblíbeným koníčkem. Jakmile ale dorazíte domů s košíkem hub, je třeba se vrhnut na těžší práci. Houby se musí očistit, naporcovat, usušit a poté dobře uskladnit. Právě v závěrečném kroku dělá mnoho lidí chybu, a proto vám poradíme, jak v domácnosti houby uchovat, aby zůstaly co nejdéle dobré.
Čištění
Někteří mají strach z toho, co všechno se v lese houby dotklo. Myslete na to, že je to příroda, a nesnažte se houby mýt pod vodou. Maximálně je můžete otřít vlhkým hadříkem a zbytek dočistit pomocí nože.
Poté nakrájejte houby na tenké plátky, které se nebudou sušit příliš dlouho. K sušení je ideální síto, které dýchá, stará záclona natažená do rámu nebo sušička na potraviny.
Zapomeňte na plastový sáček
I když se může zdát, že jsou houby výborně vysušené, zdání klame. Mají v sobě určitě ještě trochu vlhkosti, a proto je nemůžete zavřít do igelitového sáčku nebo nádoby, která nedýchá.
Raději si sežeňte sáček z textilie, v němž se houby budou i nadále sušit, a vy je budete mít uskladněné.
Až po několika týdnech je lze přesunout do skleněné nádoby. Pokud celý proces uspěcháte, mohou se vám houby zapařit.
Mražení
Houby zkuste krátce povařit, okořenit a až vychladnou, ukliďte je do mrazáku. Pokud vše proběhne rychle, můžete se z hub těšit i za několik týdnů. Mražení vám ušetří spoustu práce a námahy.
Zavařování
Pokud nemáte trpělivost se sušením, můžete houby také zavařit a uskladnit ve sklenicích na dlouhý čas. Houby by se měly před zavařováním povařit. Dále je můžete kombinovat s papričkami, cibulí nebo dalšími ingrediencemi, které budou výtečně chutnat v kyselém octovém nálevu.
Zavařené houby jsou dobré jako příloha k masu, ale i zeleninovým jídlům. Vždy stačí z lednice vytáhnout jednu z připravených sklenic a máte lahodnou přílohu ke každému chodu.
Paštika trochu jinak
Malé odřezky a houby, které nejsou tak pěkné, můžete použít pro výrobu pasty. Rozmixované houby se dají sníst s opečeným pečivem nebo použít jako přísada do omáčky, která funguje jako vhodné zahušťovadlo.
Nezapomeňte při tvorbě pasty použít koření, jako je kmín nebo pepř, aby houby měly výraznější aroma a chuť.
Autor: Eva Marešová