Každá houba má jiné nároky a vyhovují jí jiné podmínky. Zkušení houbaři už vědí, kam mají pro své oblíbené druhy zamířit a co přesně mají hledat. Pokud patříte mezi ty, kteří si stále ještě neví rady, poradíme vám, na co se v lese zaměřit, abyste odešli s plným košíkem.
Hřib smrkový
Hřib je mezi houbaři považován za kvalitní a chutnou houbu. Výborně se s z něj připravují smetanové omáčky, polévky, ale i spousta dalších výtečných pokrmů.
Už podle názvu je zřejmé, kde byste měli začít hledat. Pokud si chcete košík naplnit dobrými hřiby, hledejte na místech, kde jsou smrky a borovice. Když je navíc les vlhký, máte větší šanci uspět.
Bedla vysoká
Vysoká houba, která má klobouk pokrytý šupinami. Ideální je k rychlému osmažení na másle s kmínem a pepřem.
Narazit na bedlu může být složitější. Hledejte v listnatých i jehličnatých lesích. Zaměřte se spíše na okraje a mýtiny, než na hluboký les.
Klouzek obecný
Klouzek není pro každého. Chuťově zachutná jen některým, ale mnoho houbařů na něj nedá dopustit. Lze ho podávat v různých podobách a mixovat i s dalšími druhy hub.
Roste v písčitých borech a častokrát ho najdete po cestě do lesa, kdy vykukuje z mokré trávy. Mnohokrát je k nalezení pod borovicemi a mladými stromky.
Liška obecná
Liška sice vypadá na první pohled nepříliš vábně, ale v kuchyni dělá doslova divy. Lišková smetanová omáčka se objevuje i v menu luxusnějších restaurací, jelikož svou chutí ohromila nejednoho milovníka houbových jídel.
V českých lesích ji najdete blízko borůvčí, v jehličnatých lesích, v mechu a trávě. Pokud najdete jednu, hledejte dál, většinou bývá více kusů vedle sebe.
Hřib žlutomasý neboli babka
I když tuto houbu mnoho houbařů hodnotí jako podřadnou, nenechte se zmást. Pokud najdete kus, který není prolezlý červy nebo plísní, můžete si z babky připravit výbornou smaženici.
Jeho výhodou je, že se vyskytuje skoro všude. Roste v listnatých i jehličnatých lesech, ale i na místech, kde byste to nečekali, jako například v parku.
Autor: Eva Marešová