Křupavé kuře pečené v zemi. Poradíme parádní trik na kempování

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
pecene kure
pecene kure

Chystáte výlet do přírody, ale rádi byste povečeřeli něco jiného než klasický kotlíkový guláš? Vyzkoušejte pečené kuře na indiánský způsob. Maso upečte přímo v zemi a pochutnejte si na šťavnaté, křupavé a voňavé dobrotě.

Příprava kuřete

S sebou do přírody budete potřebovat jen několik málo ingrediencí. Zabalte si neporcované kuře a dále koření podle vlastní chuti. Do kuřete vložte česnek, rozmarýn nebo jinou aromatickou bylinu.

Celé kuře můžete zabalit do alobalu, ale pokud chcete opravdovou přírodní indiánskou pochoutku, natrhejte v lese kopřivy nebo větší listy (pozor na ty jedovaté), které mohou sloužit jako alternativa obalu.

Vykopejte jámu

Najděte vhodné místo, kde nehrozí vznik požáru, a zde vykopejte díru, do níž se vejde celé kuře. Do díry umístěte pár plochých kamenů, na které umístíte balené kuře, a opět zasypte další vrstvou kamenů. Ty budou po nahřátí sloužit jako pec.
Jámu zasypte dřevěnými uhlíky, jež je nutné zapálit a nechat nahřát. Pak už stačí jen vše zasypat a čekat několik hodin.

Dlouhé čekání

Kuře potřebuje čas, aby se dokonale propeklo. Zatím si můžete zahrát na kytaru či nějakou hru, připravit místo pro spánek nebo prostě jen odpočívat v přírodě.

Po čtyřech hodinách můžete jámu opět vykopat, opatrně odstranit uhlíky a kuře vyjmout. Správně by mělo být na povrchu křupavé a uvnitř propečené a šťavnaté.

Pro ještě lepší chuť můžete během zasypávání zastrčit do jámy dutou tyč, do níž během pečení nalijete vodu. Maso tak bude křehké a lahodné.

Nezvyklá chuť kuřete

Uvidíte, že přírodní pečení má něco do sebe. Kuře zasypané v zemi získá zcela jinou vůni a chuť, které v běžné troubě nikdy nedosáhnete. Listy nebo kopřivy, jimiž je maso obaleno, pustí aroma, jež ucítíte, až si budete na kuřeti pochutnávat.
Pokud k bylinkám přidáte kolečko pomeranče, citrónu či aromatické kari, získáte maso s lehce exotickou chutí. Experimentujte a nebojte se zkoušet různá koření.

Autor: Tereza Hotovcová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články