Už koncem května se začaly na stromech červenat třešně. Pokud máte možnost, rozhodně byste neměli zahálet a nasbírat si je do zásoby. A kdybyste potom nevěděli co s nimi, máme pro vás recept na jednoduchý nepečený třešňový koláč.
Třešně mají minerální složení, které se kupodivu podobá například špenátu nebo červené řepě. Obsahují hlavně draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík, uvádí server WebMD.
Co se týče vitamínů, obsahují třešně především C, B a E. Podle studie z roku 2018 mají třešně na lidské zdraví velmi pozitivní vliv.
Pomáhají například zlepšovat paměť, působí proti křečím, mohou být prevencí proti rakovině a používají se při léčbě demence a Parkinsonovy choroby.
Do marmelády nebo kompotu
Pokud máte třešně na zahradě nebo máte možnost jich někde nasbírat větší množství, možná nakonec nebudete vědět, co s nimi. Existuje samozřejmě mnoho využití. Připravit z nich můžete marmeládu, kompot nebo něco upéct.
Také můžete vyzkoušet i dezert nepečený, který zvládne snad úplně každý. Recept na něj je velmi snadný, zamiluje si ho celá rodina a všichni si pochutnáte.
Nepečený dort
Na nepečený třešňový dort budete potřebovat 200 gramů sušenek, 125 gramů másla, 2 lžíce třešňové šťávy, 250 gramů měkkého tvarohu, 500 mililitrů smetany ke šlehání, 15 gramů želatiny, studenou vodu, 3 lžíce citronové šťávy, kůru z citronu a 100 gramů cukru.
Nadrcené sušenky polijte rozpuštěným máslem, smíchejte s třešňovou šťávou a pečlivě promíchejte. Vše navrstvěte do formy a dejte korpus ztuhnout do ledničky.
V míse smíchejte tvaroh s cukrem, přidejte smetanu, želatinu rozpuštěnou ve vodě, citronovou šťávu i kůru a vše opět řádně promíchejte. Připravenou směs nalijte na korpus.
Zatímco dílo tuhne v lednici, z třešňového kompotu si připravte polevu.
Ohřejte kompot ve vodě s cukrem a přidejte želatinu. Použít samozřejmě můžete místo kompotu také čerstvé třešně, budete mít ale více práce s vypeckováváním. Nakonec polevu navrstvěte na vychlazený krém. Po ztuhnutí můžete ihned podávat.
Zdroj: autorský článek, WebMD, National Library of Medicine
Autor: Šárka Cvrkalová