Zkuste muhammaru: Blízkovýchodní dip, který připravíte během pár minut

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
dip muhammara
Zdroj: Shutterstock

Dip muhammara je plný blízkovýchodních chutí a připravíte ho v několika jednoduchých krocích za použití kuchyňského robota. Skvěle se hodí jako předkrm nebo k masu či zelenině.

Web Taste Atlas uvádí, že muhammara pochází ze syrského města Aleppa, ale využívá ho i irácká a turecká kuchyně. Existují různé verze tohoto dipu, které se mohou mírně lišit, ale mezi hlavní ingredience patří pečené červené papriky, vlašské ořechy, strouhanka, melasa z granátových jablek, Aleppo papričky, kmín a olivový olej.

Asi málokdo má doma melasu z granátových jablek a Aleppo chilli papričky, ale pro výslednou chuť dipu jsou velmi důležité. Melasa z granátového jablka dodá dipu kyselost, která dokonale kontrastuje se sladkostí pečených červených paprik, zatímco chilli papričky doplní chuť pokrmu mírnou pálivostí. Roli Aleppo papriček dobře zastane i kajenský pepř.

Čerstvě upečený pita chléb je nezbytnou přílohou tradičního muhammara dipu. Obvykle se krájí na trojúhelníčky a pita se používá k nabírání dipu. Dip se ale hodí i k sendvičům, ke grilovanému masu, zelenině, tofu či jako základ na pizzu. V Izraeli se často jí k snídani. Je rostlinný a veganský, takže jej můžete využít jako předkrm nebo zdravou svačinu.

Recept na dip muhammara

Recept na muhammara přináší třeba web Simply Lebanese. Potřebovat na něj budete 1 hrnek vlašských ořechů, 2 červené papriky, 2 stroužky česneku, 2 lžičky pasty z červené papriky (můžete vynechat), 2 lžíce melasy z granátového jablka, 1 hrnek strouhanky, ¼ hrnku olivového oleje, 1 lžičku Aleppo chilli papričky (případně kajenského pepře), 1 lžičku soli a 1 lžičku kmínu.

Do velkého kuchyňského robotu přidejte čerstvě upečené červené papriky (nebo zavařené) spolu s vlašskými ořechy, strouhankou, pastou z červené papriky, stroužky česneku, melasou z granátových jablek, olivovým olejem, solí, chilli a kmínem. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Pokud je dip stále velmi hustý, přidejte asi lžičku olivového oleje. Pokud je směs příliš řídká, přidejte několik lžic strouhanky. Přendejte do misky a navrch kápněte trochu melasy z granátového jablka. Podávejte při pokojové teplotě nebo studené.

Zdroj: Taste Atlas, Simply Lebanese, Jewish Women´s Archive, MasterClass

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články