Zelenina jako velké téma. Jak jí do sebe dostat potřebné množství a jak ji kreativně upravit

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
Zelenina smoothie
Zdroj: Shutterstock

Vegetariáni řeší, jak do sebe dostat bílkoviny. Pokud ale maso a bílkoviny nejsou vaším hlavním problémem, pak je to možná zelenina. Pár koleček okurky k večeři vás rozhodně nespasí a celodenní přísun zeleniny nenahradí.

Role zeleniny v každodenním jídelníčku má nezastupitelnou funkci. Živiny, vitaminy, antioxidanty a málo kalorií jsou jen malým výčtem pozitiv zeleniny. Dospělé osoby by měli denně dle Světové zdravotnické organizace sníst 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce. To je necelý půl kilogram ovoce a zeleniny za den, a ruku na srdce, to do sebe dostane málokdo.

Přinášíme vám několik rad, jak zeleninu alternativně zpracovávat, a sníst jí denně tak mnohem více, než se může na první pohled zdát.

1) Husté polévky

Polévky jsou skvělým způsobem, jak sníst najednou velkou porci zeleniny. Špenátové, brokolicové, květákové nebo mrkvové vývary či krémy jsou velmi oblíbené.

2) Náhražka těstovin

Dalším kreativním způsobem je náhražka těstovin zeleninou. Zkoušeli jste někdy namísto lasagní použít plátky cukety? Cuketa je bohatá na vlákninu, stopové minerály a vitamin B a C.

Stejně můžete zkusit vyměnit špagety za mrkev, tykev nebo sladké brambory. Jako alternativa jiných těstovin může být i řepa nebo kedluben.

3) Pizza na zeleninovém těstě

Ze zeleniny můžete udělat i skvělou pizzu. Uvařený květák zpracujte do pyré. Přijde vejce a mouku a vytvoříte těsto, na které dejte rajčatovou omáčku a oblohu dle libosti.

4) Smoothie

K snídani nebo svačině se u nás více a více rozmáhá smoothie a jiné zeleninové šťávy. Mix v kombinaci s ledem, mlékem nebo vodou obsahuje ve výsledku více rozmixované zeleniny, než byste zvládli sníst v nerozmixovaném stavu.

5) Zkuste nějaký vegetariánský recept

I když nejste vegetarián, někdy není na škodu udělat si bezmasé jídlo. Zkusit můžete zapečené těstoviny nebo brambory, kde uzené maso nahradíte zeleninou.

Vegetariánský může být i kebab nebo hamburger. Vyberte si hlavní zeleninovou přísadu namísto masa a uvidíte, že vám zachutná.

6) Květáková rýže

Skvělou přílohou k masu může být květáková rýže. Rozmixujte květák v mixéru, a poté jej můžete využít syrový nebo vařený jako přílohu namísto klasické rýže.

7) Přidávejte tam, kde to ani nepoznáte

Mrkev do sekané nebo řepu do buchty. Naučte se zeleninu přidávat i tam, kde jste ji doteď nepovažovali za nutnou. Budete překvapeni, kolik nových receptů a neznámých chutí ještě objevíte.

Zdroj: Healthline
Autor: Naďa Brožová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články