Zbyly vám uvařené brambory? Využijte je do sytého a jednoduchého farmářského salátu

od Anna-Marie Rabová
2 minuty čtení
farmarsky salat
Zdroj: Archiv redakce OnlyU

Každý z nás to jistě zažil. Vaříme brambory k nedělnímu obědu a neodhadneme jejich množství, proto nám jich ještě několik zbylo. Zamrazit je nechceme, můžeme k nim sice ještě něco uvařit, ale ohřívané brambory nechutnají tak dobře. Proto hledáme způsob, jak je ještě využít a nevyhodit je. Použijte je do farmářského salátu.

S manželem milujeme saláty na všechny způsoby. Když tak v létě nevím, co rychle udělat k večeři, salát je jasnou volbou. A pokaždé se snažím vymyslet nějakou novou kombinaci, abychom si vždy pochutnali.

Brambory od oběda

Jednou jsem tak přemýšlela, jaký salát tentokrát připravit, a při pohledu do lednice mi oko padlo na krabičku se zbylými brambory od oběda. Hned jsem věděla, že je musím do salátu zařadit.

V každém správném salátu by ale kromě zeleniny měl být i nějaký zdroj bílkovin, proto jsem se rozhodla do salátu přidat opečenou slaninu a vajíčko. A salát ve stylu „co dům dal“ byl na světě.

Farmářský salát

Na farmářský salát si tedy připravte listy salátu (může být římský, ledový nebo little gem), studené vařené brambory, mrkev, rajčata, jablko, slaninu a vejce. Pro dochucení si připravte sůl, pepř a olivový olej.

Nejdříve si umyjte a nakrájejte zeleninu na menší kusy, ty pak naaranžujte do hlubokého talíře. Mrkev nekrájejte, ale buď nastrouhejte, nebo škrabkou naškrabejte na tenké plátky, aby nepřebila chuť dalších komponentů. Na připravenou zeleninu dejte studené brambory.

Už dlouho razím zásadu, že do zeleninového salátu patři i nějaká nasládlá chuť, proto vždy do kombinace přihodím trochu ovoce. K sýrům dávám třeba hrušku nebo jahody, k masu se překvapivě hodí meloun nebo meruňky. Do tohoto salátu jsem přidala jablíčko, ale fantazii se meze nekladou.

Jablko nakrájejte na malé kousky a přidejte je k zelenině. Čím menší kousky budou, tím lépe se výsledný pokrm bude konzumovat.

V tuto chvíli je dobré salát dochutit. Sama používám většinou jen sůl, pepř a olivový olej, ale můžete vyzkoušet třeba dresink z majonézy, jogurtu a citronu.

Pozor na pečivo

Nakonec opečte slaninu, přidejte ji navrch salátu a jako třešničku na dort dejte nahoru usmažené vajíčko. Sama jej dělám tak, aby mi žloutek zůstal ještě lehce tekutý. Při rozkrojení totiž vyteče do zeleniny a tím dochutí celou kombinaci. Vajíčko můžete znovu osolit a opepřit.

Ačkoliv je salát celkem jednoduchý, je zároveň poměrně sytý. Nedoporučuji si k němu dávat ještě pečivo, brambory s vejcem a slaninou vás dostatečně zasytí, ale spolu se zeleninou se nebudete cítit přecpaní. A jde navíc o perfektní způsob, jak spotřebovat zbytky z lednice.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Anna-Marie Malínková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články