Toutou odlehčenou klasikou určitě nikoho nezklamete. Projekt Zrozeno v EU přináší zajímavé recepty , na jejichž výrobu teď máte spousta času. Zkuste je, třeba se stanou vašimi oblíbenými. A nakládaný hermelín v krásné sklenici funguje skvěle i jako dárek.
Nakládaný hermelín s majoránkou
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 4 hermelíny
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- mletá paprika
- pepř
- mletá majoránka
- 4 snítky čerstvé majoránky
- 0,5l kvalitního oleje (řepkový, slunečnicový)
- Dle preferencí můžete přidat více česneku, cibule, kyselé okurky nebo chilli papričky
Postup:
Každý ze sýrů rozkrojte v půli a každou spodní polovinu pomažte utřeným česnekem. Poté posypejte červenou paprikou (záleží na vás, zda pálivá či sladká), mletým pepřem, majoránkou a přidejte kolečko cibule. Přiklopte druhou polovinou a umístěte do sklenic. Zasypte další cibulí, přidejte několik snítek čerstvé majoránky a můžete přidat i pálivou papričku (podle chuti). Zalijte kvalitním olejem a sklenici uzavřete.
Pokud necháte sklenice v teple místnosti, hermelín bude hotový přibližně za 3 dny. Pokud jej chcete uchovat déle, uložte jej do lednice, kde se vám doba nakládání zdvojnásobí
Odlehčený bramborový salát s koprem a okurkou
Nastává čas na odlehčená jídla, čím méně pohybu, tím více vychytaných a odlehčených jídel.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 500g salátových brambor (typ A)
- 1 salátová okurka
- 3 – 4 snítky kopru
- 70g bílého jogurtu řeckého typu
- 100g zakysané smetany
- 2 – 3 lžíce kvalitního panenského oleje (může být olivový nebo řepkový)
- Sůl
- Pepř
Postup:
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo „hranolky“, zkrátka jako na klasický salát. Okurku nakrájejte na menší kostičky o velikosti zhruba 1 centimetr a dejte do větší mísy společně s bramborami. Přidejte nadrobno nasekaný kopr. V jiné mističce si promíchejte zakysanou smetanu, bílý jogurt a kvalitní olivový olej. Olej můžete volit olivový nebo řepkový (zůstávejte však u panenského).
Dobře promíchejte a smíchejte se směsí v míse. Osolte a opepřete dle chuti. Před podáváním nechte vychladit, ideálně i pár hodin odležet.
Chuť kopru se skvěle hodí k rybám, podávat ale můžete například i s kvalitním masem.
Autor: Sára Vojtěchovská