Utopence jsou ideálním jedlým dárkem. Je nejvyšší čas je začít připravovat, aby byly krásně uleželé

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Utopenci
Zdroj: stockfoto / Shutterstock.com

Nejlepší dárky bývají ty, které jsou dělané s láskou a které pak neleží v prachu vzadu na poličce. Tyto podmínky splňují domácí výtvory určené k přímé spotřebě. Například utopence. Pochoutka, kterou si můžete dopřát skoro v každém restauračním zařízení a obdarovaného jistě neurazí.

Utopence jsou vhodné pro celou vaši rodinu – ingredience totiž můžete upravit dle chutí dané osoby. Má dědeček rád ostré jídlo? Tak mu tam přidáte více pálivých papriček. Babička naopak nemá pálivé ráda vůbec? Vynechte pálivé suroviny a pro lepší chuť přidejte třeba lahodné cibulky.

Z nápadu se stal hit

Dle serveru Prima living začal první utopence nabízet hostinský Šamánek z Berounska, kterého napadlo uchovávat buřty v octovém nálevu. Později zkoušel přidávat další přísady, až se dostal k dnešní podobě utopenců.

Jedná se o klasiku, kterou zná v Čechách každý a většině lidí udělá radost. Proto je na čase se vrhnout na vánoční dárek, který vás možná doposud nenapadl, ale který je ideální!

Základní recept

Nejprve si představíme základní recept na utopence, na které budete potřebovat špekáčky s co nejvyšším obsahem masa, 800 g cibule, 750 ml vody, 500 ml octa, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 2 lžíce cukru a 1 lžíci soli. Toto se týká přibližně 15 utopenců.

V poměru 3:2 v hrnci svařte vodu s octem, přidejte sůl, cukr, koření a promíchejte. Takto připravený nálev vařte přibližně 5 minut a poté nechte vychladnout.

Mezitím si připravte špekáčky a cibuli. Špekáčky oloupejte a podélně ve středu rozkrojte, cibuli nakrájejte na kolečka. Poté kousky cibule vložte do špekáčků, můžete je potřít i mletým pepřem.

Následně vkládejte špekáčky do zavařovací sklenice a prokládejte cibulí. Vše zalijte připraveným vychladlým nálevem a nechte alespoň týden rozležet v lednici či na jiném chladném místě.

Různé variace

Jak jsme již zmiňovali, u utopenců je skvělé, že je můžete měnit dle chutí obdarovávaného. Kromě cibule tak můžete k utopencům přidat papriku, kopr, česnek, pálivé papričky, hermelín či jiný druh sýru.

Představivosti se meze nekladou! Je ten, komu chcete utopence věnovat, milovníkem piva? Tak mu dejte utopence v pivu.

Návod na přípravu je v podstatě stejný jako základní recept, jen se mění poměr vody a octa a přidává se pivo. Na nálev si tedy připravte 500 ml piva, 50 ml octa a 150 ml vody.

Další postup je poté zcela stejný jako u základního receptu . Opět platí, že je třeba nechat utopence alespoň týden uležet. Proto je nyní opravdu ten nejvyšší čas začít dárek připravovat, aby byly utopence kolem Štědrého dne krásně uleželé.

Zdroje: Prima living, Český rozhlas, Prima nápady

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články