Upečte si vláčnou bublaninu bez vážení surovin. Bude krásně nadýchaná

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Bublanina
Zdroj: Shutterstock

Období jahod a třešní začalo. Já osobně se na něj každý rok těším, jenomže velmi rychle mi dojde, že jsem ovoce přejedená, a vlastně už nevím, co s ním. Pokud řešíte i vy podobný problém, možná pro vás bude odpovědí domácí bublanina, ve které jahody nebo třešně využijete.

Jahody i třešně se samozřejmě dají dát do mrazáku. Jednak jimi ale nemůžete zaplnit prostor úplně celý a především je lepší ovoce využít čerstvé. Já proto každoročně v tomto období peču bublaninu hned několikrát.

A i když by se zdálo, že pokud si ji dáme dvakrát do týdne, budeme jí mít plné zuby, moje rodina tenhle dezert miluje a nemůže si ho vynachválit. Vyzkoušejte ho a zjistěte, zda to u vás bude stejné.

Bez vážení

Bublaninu doma připravuji takzvaně hrnečkovým stylem. To znamená, že nepotřebuji váhu, všechny suroviny si jednoduše odměřím pomocí hrnků.

Na přípravu bublaniny budete potřebovat jahody nebo třešně, 1,5 hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku rozpuštěného másla, půl hrnku cukru, 200 mililitrů zakysané smetany, 3 vajíčka, vanilkový cukr, půl prášku do pečiva, špetku soli a moučkový cukr na posypání.

Nadýchaná a vláčná

V míse si nejprve smíchejte mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přidejte vajíčka, zakysanou smetanu, cukr, sůl a rozpuštěné máslo. Vše pořádně promíchejte. Můžete použít mixér, z vlastní zkušenosti ale vím, že to jde i rukama.

Připravte si plech, který vymažete olejem nebo máslem a vysypete ideálně hrubou moukou. Připravené těsto na něj nalijte. Potom už jen stačí na něj naskládat připravené ovoce. Nebojte se jej kombinovat, já často dělám bublaninu jak s jahodami, tak i třešněmi.

Troubu předehřejte na 175 °C a bublaninu pečte zhruba 35 minut. Pak dezert pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat. Bublanina bude krásně nadýchaná a vláčná a uvidíte, že si na ní skvěle pochutnáte.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články