Tortilla de patatas: Opovrhované brambory našly uplatnění v tradičním španělském pokrmu

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
spanelska omeleta
Zdroj: Shutterstock

Tortilla de patatas neboli španělská omeleta je základem kuchyně každého španělského kuchaře. Jak se ale tato skromná bramborová omeleta stala tak oblíbenou součástí národní kuchyně a má něco společného s mexickými tortillami?

Co spojuje tortilla de patatas s mexickými tortillami?

Odpověď je jednoduchá: Nic. Slovo tortilla je zdrobnělina španělského torta, což znamená „koláč“. V případě španělské omelety by se dalo říci, že její vrstvy nakrájených brambor jí dávají tloušťku malého koláče.

Na rozdíl od koláče je však tento jednoduchý pokrm z vajec, brambor a (někdy) cibule jídlem sám o sobě. Tortilla de patatas vznikla jako zdravý, levný a snadný způsob, jak nasytit masy lidí.

Historie tortilla de patatas

V 15. století přivezli španělští objevitelé do Evropy první brambory z Jižní Ameriky. Španělé se k této nové plodině zpočátku stavěli rezervovaně a často ji považovali za potravinu pro chudé, nebo ji dokonce používali jako krmivo pro dobytek.

Trvalo více než 200 let, než se brambory staly každodenní součástí španělské kuchyně. Lidé pravděpodobně začali připravovat tortilly nedlouho poté. Španělské texty z poloviny a konce 18. století popisují brambory jako užitečnou přísadu do „dušených pokrmů a omelet“.

Malá vesnice Villanueva de la Serena v západošpanělském regionu Extremadura si často připisuje zásluhy za popularizaci verze španělské omelety, jak ji známe dnes.

Cibule ano, či ne?

Tato nevinná plodina zavinila hádku v nejedné španělské rodině. Zarytí puristé trvají na tom, že pravá tortilla je jen z vajec a brambor. Nic víc, nic míň.

Na druhé straně zastánci cibule tvrdí opak. Cibule pomáhá dotvářet chuť španělské omelety. Jiní jdou ještě dál a přidávají nejen cibuli, ale i španělské papriky, tuňáka, chorizo nebo lilek.

Recept na tortilla de patatas

Ingredience na španělskou omeletu máte s největší pravděpodobností již doma. Jak uvádí web Taste Atlas, budou vám stačit 4 brambory, 4 až 5 vajec, 1 střední cibule (pokud nepatříte k těm, co ji v omeletách striktně odmítají), 250 mililitrů olivového oleje a sůl podle chuti.

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Do hluboké pánve nalijte olivový olej a zahřejte jej na středně vysoké teplotě. Jakmile se olej rozpálí, přidejte brambory a za častého míchání je vařte asi 10 minut.

Cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Přidejte cibuli k bramborám a vařte, dokud nezměkne a nezezlátne. Jakmile brambory a cibule změknou, slijte je a olej si dejte stranou. Do velké mísy rozklepněte vejce a rozšlehejte je, poté k nim přidejte sůl.

K vejcím přidejte brambory a cibuli. Do nepřilnavé pánve nalijte trochu oleje, který jste si dali bokem, a zahřejte ho. Do rozpáleného oleje přidejte směs vajec, brambor a cibule a snižte teplotu na středně nízkou. Pánev přikryjte a vařte 5 až 10 minut. Poté tortillu otočte, aby se opekla i z druhé strany.

Zdroj: Devour, Taste Atlas, Queen Sofía Spanish Institute

Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články