Tavený sýr se už několik desítek let objevuje v českých kuchyních. V posledních letech ale jeho obliba spíše klesá. Jeho hlavní výhodu, snadnou manipulaci, totiž přebilo množství chemie, která se používá při jeho výrobě. Nabízí se tak jednoduché řešení: co si tak zkusit vyrobit populární „taveňák“ přímo v pohodlí své kuchyně?
Pochoutka jménem tavený sýr se ve světě objevuje už více než sto let. Poprvé se tuto potravinu podařilo vyrobit v roce 1911 ve Švýcarsku.
Důvod, proč se lidé o něco podobného pokoušeli, byl prostý – chtěli prodloužit trvanlivost sýrů, které byly určeny k exportu. Tavené sýry nejen vydržely déle, ale nepotřebovaly tak přísné podmínky jako ty klasické. Obzvláště co se teploty skladování týče.
Lidem už se taveňák příliš nelíbí
Češi jako národ tavené sýry doslova milují. Podle průzkumu MS Market Research z roku 2016 dokonce konzumujeme nejvíce taveného sýru v přepočtu na obyvatele na světě.
V posledních letech ale i u nás jeho obliba klesá. Důvodem je složení sýrů, které se některým lidem přestává líbit. Problém je nejen v relativně velkém množství soli, ale také v tavicích solích, které se při jeho výrobě používají. Nejčastěji se jedná o takzvané polyfosfáty, tedy sodné soli polyfosforečných kyselin.
Pokud si budete chtít vyrobit tavený sýr doma, ani vy se nevyhnete použití určité „chemie“. Kdybyste totiž sýr pouze zahřáli a roztavili, po zchladnutí by ztvrdl a už by nebyl dál k použití. Místo tavicích solí ale můžete využít klasickou jedlou sodu.
A jak tedy na to? Výroba taveného sýra je hodně závislá na vaší fantazii a chuti. My vám ukážeme dva recepty, a to na tavený sýr ze sýrů a z tvarohu.
Tavený sýr z polotvrdého sýru
Na tavený sýr ze sýrů budete potřebovat 200 g polotvrdého sýru nebo směs z takovýchto sýrů. Ty je zapotřebí nastrouhat či nadrtit na co nejmenší kousky, například za pomoci tyčového mixéru.
Poté si připravte jedlou soudu. Web Domácí mlékař však upozorňuje, že jedlá soda může být pro zvlášť citlivé jedince ve finálním produktu trochu cítit. Proto doporučuje do receptu použít takzvanou „uhašenou sodu“. Té docílíte tak, že ve 40 ml vody nejprve rozpustíte 3,4 g kyseliny citrónové. Poté vsypte 3,2 g jedlé sody a nechte vypěnit.
Výsledný roztok přilijte k rozmělněnému sýru a nechte hodinu odpočívat. Poté si připravte vodní lázeň. Do nádoby nasypte sýrovou směs, 50–60 ml mléka a 60 g másla a vložte ji do hrnce s vodou.
Vše pomalu zahřívejte a promíchávejte. Když se sýr zcela rozpustí a vznikne hladká hmota, ještě další dvě minuty ji míchejte. Poté nádobu vyjměte z vodní lázně. Za občasného míchání směs nechte zcela vychladnout.
Nakonec stačí jen směs přelít do vhodné nádoby a nechat ji v lednici alespoň dvě hodiny (ale klidně i přes noc) odpočívat. A potom už se můžete do svého domácího taveného sýru s chutí pustit.
Tvarohový sýr s máslem
Pokud chcete zkusit roztíratelný sýr z tvarohu, budete potřebovat 250 g měkkého tvarohu (nejlépe baleného v alobalu, nikoliv ve vaničce). Tvaroh rozmačkejte a dochuťte solí. Poté přidejte jednu lžičku jedlé sody, pořádně promíchejte a nechte alespoň 10 minut odpočívat.
Na pánvi si rozpusťte silnější proužek másla, který k tvarohové směsi následně přilijte. Vše zamíchejte a nechte vychladnout. Nakonec můžete přidat cokoliv, co máte rádi — bylinky, sýr, oříšky či salám.
Přejeme dobrou chuť.
Zdroj: Blesk, Domácí mlékař, CZ Test, Recepty online, Spektrum Zdraví
Autor: Markéta Mladá