Slepičí žrádlo: Staročeská pochoutka ze Šumavy, kterou lze připravit nasladko i naslano

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
slepici zradlo smorn
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete v zimě pořádně doplnit energii? Vsaďte na recept našich předků, který je plný polysacharidů, jež vám rozhodně dobijí baterky. Slepičí žrádlo nebo také šmorn je k dispozici ve slané i sladké variantě. Vybere si tak opravdu každý.

Kdyby vám někdo nabídl slepičí žrádlo, zřejmě byste odmítli a urazili se. Udělali byste však velkou chybu. Tento trochu hanlivý název patří klasickému jídlu ze Šumavy, kterému se také říká šmorn.

Ten se v českých kuchařkách objevuje ve sladkých i slaných variantách. Kterou z nich během letošních svátků vyzkoušíte právě vy?

Brambory s jablky a skořicí

Web Recepty.cz nabízí například sladkou variantu s rozinkami. Na tu si nejprve připravte 200 g brambor typu B nebo C, které uvařte ve slupce, poté oloupejte a nastrouhejte.

Dále si připravte 120 g krupice. Dvě lžíce z tohoto množství odeberte a na pánvi opražte bez oleje, tedy nasucho. Nastrouhané brambory posypte 120 g pšeničné hrubé mouky, zbytkem krupice a špetkou soli.

Poté je potřeba směs promíchat, ideálně rukama. Měli byste vytvořit strukturu podobnou strouhance. Do té pak zamíchejte ještě opraženou krupici.

Nyní svůj šmorn opečte na pánvi, na které jste předtím rozpustili 3 lžíce másla. Dále si připravte 3 jablka, ty zbavte jádřinců a nakrájejte je na menší kousky. I ty přidejte do pánve spolu s jednou hrstí rozinek a polovinou lžičky mleté skořice. Pak už máte dílo hotovo.

Slaná varianta

Jestli nejste příliš na sladké, zkuste si šmorn připravit naslano. Jak na to, prozradil Českému rozhlasu Plzeň kuchař Martin Havlík.

Nejprve si uvařte 700 gramů brambor ve slupce. Poté je oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté přidejte polohrubou mouku. Množství dejte dle potřeby tak, aby se kousky brambor zcela obalily.

Můžete vyzkoušet sádlo i olivový olej

Na pánvi pak rozehřejte ideálně sádlo, pokud jej však nemáte v oblibě, můžete dát i olej, a to dokonce i olivový. Brambory s moukou vložte do pánve a za stálého míchání smažte do zlatova. Poté přidejte špetku soli.

Znali jste recept na slepičí žrádlo? Jakou varinatu zvolíte? Dejte nám vědět v komentářích.

Zdroj: Recepty.cz, Český rozhlas Plzeň

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články