Skyr je označován za tradiční potravinu z Islandu, ve skutečnosti i do této země ale doputoval z Norska. Právě na Islandu se ale velmi rychle rozšířil a odsud se potom dostal do celého světa. Tento mléčný výrobek je velmi zdravou svačinkou, ze které si ale překvapivě uděláte dokonce i pizzu.
Skyr je výrobek velmi podobný jogurtu. Má téměř totožnou chuť, jeho textura je ale o něco hustší. Vyrábí se z odstředěného mléka, ze kterého byla odstraněna smetana.
Proč je ale produkt celkově ve světě tak oblíbený? Odpověď je snadná: protože je plný živin a pro tělo důležitých látek.
Zdroj bílkovin i vitamínů
Skyr obsahuje jen minimum kalorií, na druhou stranu ale tělu dodává vše, co potřebuje. Jedna porce neochuceného skyru obvykle obsahuje 110 kalorií, 19 gramů bílkovin, 7 gramů sacharidů, 25 % doporučené denní dávky fosforu a 20 % doporučené denní dávky vápníku, uvádí Healthify Me.
Přirozeně se jedná o produkt bez tuku. Někdy se ale při jeho zpracování používá smetana, která může situaci změnit, píše Eating Well. Proto si při koupi skyru vždy dobře přečtěte, kterou jeho verzi máte právě v ruce.
Těsto na pizzu
Skyr můžete konzumovat samotný, velmi často se z něj ale dělají sladké snídaně a svačiny. Stačí ho smíchat třeba s trochou skořice či medu a přidat nějaké to ovoce.
Napadlo vás ale někdy, že z něj můžete připravit také těsto na lahodnou pizzu?
Stačí k tomu jen několik ingrediencí. Jednoduše smícháte balení skyru s hladkou moukou, postačí vám přiblížně 70 gramů. Můžete přidat i sušené bylinky. Vytvoříte tak těsto, ze kterého uděláte placku.
Po předpečení na ni můžete přidat vaše oblíbené suroviny a udělat si tak pizzu, která bude mít zdravější základ. Záleží ovšem samozřejmě také na tom, čím těsto ozdobíte.
Zdroj: Healthify Me, Eating Well, Healthline, Instagram
Autor: Šárka Cvrkalová