Na pečení mě nikdy moc neužilo. Sladké dezerty ale miluji. Proto mám velmi ráda dorty nebo koláče, které jsou nepečené a člověk je má za chvíli hotové. A přesně to je i příklad šermířského dortu, který jsem se naučila před několika lety od jedné známé.
Šermířský dort dělala kdysi na svých akcí skupinka lidí věnujících se historickému šermu. Ti si ho dopřávali, protože byl velmi snadný na přípravu. Když se později přestali svému koníčku věnovat, zůstal jim jen tento dezert, který dodnes nese podle jejich šermířské skupiny název.
Nepečená piplačka
Šermířský dort je nepečený, na druhou stranu je třeba podotknout, že jeho příprava je tak trochu piplačka. Výhodou ale je, že do ní můžete zapojit i děti, které se nejspíš při rovnání piškotů a ovoce na vrstvy krému skvěle zabaví.
Na přípravu dezertu budete potřebovat jahodový a mandarinkový kompot, čerstvé jahody, piškoty, kokos, zakysanou smetanu, tvaroh, cukr a vanilkový cukr. Nejprve si připravte krém, který vytvoříte smícháním zakysané smetany, tvarohu, cukru a vanilkového cukru.
A začněte s rovnáním
Šťávu z kompotů slijte do misky a nasypte do ní piškoty, aby se namočily a krásně změkly. Připravte si ideálně kulatou formu a na její spodek narovnejte piškoty. Ty potřete krémem a na něj narovnejte na malé kousky nakrájené jahody a mandarinky.
Na mandarinky pak přidejte další vrstvu piškotů. Pokračujte tímto stylem, dokud se nedostanete k hornímu okraji formy. Rovnání vám sice možná zabere nějaký ten čas, pokud ale zapojíte i nejmladší členy své rodiny, užijete si v kuchyni kupu zábavy.
Poslední vrstvou dortu bude krém, na který nasypete kokos. Ten pak můžete ještě ozdobit několika kousky jahod nebo mandarinek. Celý šermířský dort nechte minimálně hodinu ztuhnout v lednici, pak můžete ihned podávat.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová