Zažil to někdy každý, kdo krájel cibuli. Po chvilce vás pálí oči tak, že na cibuli skoro nevidíte a slzy vám tečou po tvářích, ani nevíte jak. Dnes vám poradíme, jak na cibuli jednou provždy vyzrát.
Proč vlastně při krájení cibule jsme jedno velké slzavé údolí? Mohou za to štiplavé látky, které se z povrchu cibule uvolňují, jakmile narušíme jejich strukturu. Čím čerstvější cibuli máte, tím více vás budou oči pálit.
Existuje pár zaručených triků, které vám pomohou neslzet vůbec, nebo alespoň to naše trápení u vaření zmírní.
Voda
Cibuli před krájením můžete omýt. To samé platí pro prkénko i nůž. Štiplavé látky se ve vodě rozpustí a vaše oči budou uchráněny před nepříjemným pálením a slzením.
Teplota
Zkoušeli jste před krájením vložit cibuli na pár minut do chladničky či mrazničky, nebo naopak lehce ohřát v mikrovlnce? Změna teploty se na těkavých látkách také projeví.
Brýle
Dioptrické, sluneční, nebo klidně i plavecké či potápěčské brýle. Zní to možná jako bizarní nápad, ale cokoli, co vám vytvoří štít, může pomoci. Zejména plavecké a potápěčské zabírají zaručeně, protože přímo přiléhají k obličeji.
Ostrý nůž
Čím více se s cibulí pižláte, tím více dráždíte její povrch, a to vede ke vzniku kyseliny sulfonové, která se mění na Thiopropanal S-oxid, a to je přesně to, co vám zaktivuje slzné žlázy.
Digestoř
Zkoušeli jste někdy krájet cibuli přímo pod digestoří? Vzniklé dráždivé plyny nejsou tolik rozptylovány do vzduchu a vaše oči vám poděkují.
Rady, které spíše nefungují
Chléb v ústech je jednou z rad, které vám mají pomoci proti slzám, ale kdo to už někdy zkoušel, ví, že tato rada je hloupost.
Držet jazyk na vrchním patře také nepomáhá, ústy totiž slzám moc nezabráníte.
Autor: Naďa Brožová