Vaječný koňak má poměrně dlouhou a zajímavou historii. Jeho kořeny sahají do středověké Anglie, kde byl oblíbeným nápojem mezi šlechtou, píše Tasting Table. Dnes se jedná o nápoj, bez kterého si mnoho lidí nedovede představit Vánoce. Připravte si ho doma i vy.
Počátky nápoje můžeme vysledovat až do 14. století, kdy byl známý jako posset, tedy teplý mléčný nápoj s vínem nebo mlékem. Postupem času se receptura vyvinula a do Ameriky byl přivezen evropskými osadníky v 18. století, vysvětluje Sauder Eggs.
Připravte si ho doma
Vaječný koňak je pevně spjatý s vánočními svátky, především v anglosaských zemích jako USA a Velká Británie. Je tradičním vánočním nápojem, který se připravuje a konzumuje především v období od konce listopadu do začátku ledna. V některých rodinách je příprava vaječného koňaku dokonce rodinnou tradicí, kdy si každý člen rodiny chrání své tajné rodinné recepty.
Vy si nápoj ale můžete udělat doma velmi snadno. Potřebovat budete 6 žloutků, 150 gramů cukru, 500 mililitrů mléka, 250 mililitrů smetany, 200 mililitrů tmavého rumu, lžičku mletého muškátového oříšku, lžičku vanilkového extraktu a 4 bílky.
Žloutky oddělte od bílků a smíchejte je s cukrem, dokud nevznikne světlá, nadýchaná hmota. Přidejte mléko, smetanu, rum, muškátový oříšek a vanilkový extrakt. Do směsi pak vmíchejte ušlehané bílky. Nechte nápoj vychladit minimálně 1 hodinu v lednici a před podáváním ho ozdobte špetkou muškátového oříšku.
Nejčastější chyby při přípravě
Příprava vaječného koňaku není nijak náročná. Přesto ale lidé často dělají zásadní chyby, kvůli kterým pak jejich nápoj nedosáhne takové kvality, jaké by dosáhnout mohl, píše BBC Good Food.
K nejčastějším problémům patří špatné vyšlehání žloutků. Pokud je neušleháte dostatečně, bude koňak těžký a velmi hustý. Nepřežeňte to také s alkoholem. Ten by nikdy neměl přebít chuť ostatních ingrediencí.
V neposlední řadě je potom třeba používat čerstvá vejce z ověřeného zdroje, protože samozřejmě při tomto jejich zpracování může hrozit riziko nakažení salmonelou, varuje web Sauder Eggs.
Zdroj: BBC Good Food, Britannica, Sauder Eggs, Time, Tasting Table
Autor :Šárka Cvrkalová