Připravte si pařížské řezy. Kombinace nadýchaného korpusu a lahodného čokoládového krému vás dostane

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Parizske rezy
Zdroj: Shutterstock

Pařížské řezy jsou v České republice velmi oblíbenou pochoutkou a na seznamu je má snad každá druhá cukrárna. Ačkoli jednotlivé recepty se od sebe mohou mírně lišit, základ je vždy stejný, a nakonec vznikne nadýchaný čokoládový dort přelitý jemnou polevou.

Základem řezů je kakaový korpus, který je doplněn pařížskou šlehačkou a čokoládovou polevou. Předem je třeba říci, že jde o poměrně velkou kalorickou bombu, není to tak jídlo, které by měl člověk jíst denně. Jednou za čas se ale přece jen hřešit může.

Nadýchaný korpus

Na korpus pařížských řezů budete potřebovat 125 gramů cukru krupice, 5 vajíček, 60 gramů oleje, 50 gramů hladké mouky, 30 gramů hrubé mouky a 35 gramů kakaa. Obě mouky a kakao prosejte do mísy a dejte směs stranou.

Vyšlehejte si vaječné bílky s cukrem do sněhu, v druhé míse vyšlehejte žloutky s olejem a obě směsi smíchejte. Pak vmíchejte moučnou směs. Nadýchané těsto dejte do pečicím papírem vyložené formy a dejte péct do trouby na 185 °C.

Po dvaceti minutách snižte teplotu na 160 °C a dopékejte korpus ještě asi 10 minut. Poté ho nechte vychladnout a připravte si mezitím krém, kterým ho budete plnit.

Jemná pařížská šlehačka

Na pařížskou šlehačku budete potřebovat 500 mililitrů 33% smetany ke šlehání, 200 gramů hořké čokolády, ideálně s alespoň 60 % kakaa, a 6 lžic mascarpone. Čokoládu v misce zalijte horkou smetanou, aby se rozpustila.

Nechte směs vychladit a poté do ní opatrně zašlehejte mascarpone. Vychlazený korpus rozřízněte napůl a naplňte ho vzniklým tuhým krémem. Pak celé dílo přelijte polevou z čokolády a smetany ke šlehání.

Na závěr už zbývá jen dort rozřezat na obdélníčky, na které jste zvyklí například z cukráren. Ty potom můžete dozdobit buď nějakým čokoládovým zdobením, nebo třeba kouskem ovoce. A my vám garantujeme, že po takovém dortu se budou moci hosté utlouct.

Zdroj: Český rozhlas Sever, České nápady, Víkendové pečení

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články