Grahamové krekry jsou sladké krekry vyrobené z grahamové mouky. Konzumují se často na svačinu, dochucují se obvykle skořicí nebo medem a jsou veganské. A teď si je navíc můžete s tímto receptem vyrobit i doma.
Grahamové sušenky sice nemají mnoho kalorií, zároveň ale mají také nízký obsah tuku, vlákniny a bílkovin. Jsou hodně sladké, hodí se tak spíše na občasné mlsání než jako každodenní svačina.
Přesto je ale mnozí milují. A jednou za čas není nic špatného na tom si je dopřát. Připravte si je podle následujícího receptu doma i vy a pochutnejte si na oblíbených sušenkách bez výčitek.
Příprava grahamových sušenek
Na přípravu grahamových sušenek budete potřebovat 1,5 hrnečku grahamové mouky, 100 gramů cukru, 80 gramů másla, 80 mililitrů mléka, 2 lžíce medu, půl lžičky prášku do pečiva, lžičku skořice a špetku soli.
Nejprve mouku dvakrát prosejte přes jemné sítko. Potom ji smíchejte s prosátým práškem do pečiva, přidejte skořici, sůl, máslo, cukr a vše dobře promíchejte. Potom přidejte mléko a med a vytvořte tuhé těsto.
Pečení sušenek
Vzniklé těsto dejte mezi dva papíry na pečení a rozválejte na tenký plát. Ten potom minimálně na hodinu vložte do lednice. Z něj následně pomocí formiček vykrajujte sušenky, nebo jednoduše těsto rozřízněte nožem na několik částí. Záleží na tom, jaký tvar sušenek chcete.
Vidličkou sušenky propíchejte a dejte na pečicí papír. Sušenky pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Hotové by měly být za 10 až 20 minut, hodně záleží na jejich velikosti.
Sušenky nakonec nechte vychladnout a můžete podávat. Hodí se skvěle ke kávě, pokud tak třeba čekáte hosty, jsou ideální volbou. Jinak je ale můžete také sbalit na cesty jako svačinku nebo jimi odměnit své děti.
Zdroj: Cooking with Carli, The Kitchn
Autor: Šárka Cvrkalová