Bez křupavých brambůrků se neobejde žádná pořádná párty. A mnoho lidí je miluje i jen tak večer k televizi. Problém ale je, že ty z obchodu bývají plné oleje a tuků a jsou pro naše tělo velmi nezdravé. Přitom se dají brambůrky poměrně snadno vytvořit i doma, a to daleko zdravější a navíc podle vlastních chutí.
I domácí brambůrky se dělají v oleji, proto samozřejmě nebudou zcela bez kalorií a nedá se o nich říci, že by byly zdravým pokrmem. Na rozdíl od těch kupovaných je ale nebudete smažit v přepáleném oleji a budete mít přesný přehled o tom, co všechno na jejich přípravu využíváte.
Několik důležitých pravidel
Příprava brambůrků není jen o tom, že nakrájíte brambory na plátky a hodíte je do oleje. Aby byly křupavé a chutné, je třeba dodržet několik důležitých pravidel. Velmi podstatný je už samotný výběr brambor, ze kterých budete chipsy připravovat.
Podle serveru Slurrp jsou nejideálnější brambory středně velké, které mají nízký obsah škrobu. Ty nejprve dobře očistíte a potom nakrájíte na velmi tenké plátky.
Nakrájené brambory potom ponořte do studené vody s kostkami ledu a nechte je 30 minut máčet. Tento krok zajistí odstranění přebytečného škrobu z brambor a také zabrání jejich zhnědnutí, vysvětluje Taste of Home.
Smažení a dochucení
V hrnci nebo ve vyšší pánvi si rozehřejte větší množství oleje a brambůrky do něj ponořte. Smažte je tak dlouho, dokud nebudou křupavé a jejich okraje se nezačnou mírně kroutit. Pokud jich smažíte větší množství, nezapomeňte pravidelně vyměňovat olej.
Následně pak dejte hotové brambůrky do mísy a přidejte k nim koření podle vlastního výběru. Někdo má rád chipsy pouze solené, někdo si ale rád dopřeje na brambůrkách chuť sušeného česneku, pepře, červené papriky nebo chilli.
Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Stejně tak je na vás, zda si brambůrky dáte jen tak samotné, nebo si k nim třeba z jogurtu a česneku ještě vytvoříte nějaký dip.
Zdroj: Slurrp, Taste of Home, Bowl of Delicious
Autor: Šárka Cvrkalová