Píchanou buchtu mě naučila moje babička. Ta prý recept zdědila po své mamince. A já rozhodně vím, že jednou ji naučím své děti, aby tradice pokračovala. Jde totiž o vynikající pokrm, který je velmi snadný na přípravu, ale přesto neurazí žádného hosta.
Jde vlastně o obyčejný koláč, kterým můžete potěšit rodinu ve všední den, zároveň ale nezklame ani na nedělním stole.
Píchaná buchta dostala svůj název podle děr, které se do ní dělají vařečkou. Díky nim je vláčnější a její chuť si člověk o to víc užije.
Jen základní suroviny
Já peču píchanou buchtu každý měsíc alespoň jednou. Je to snadný způsob, jak připravit chutnou svačinku pro rodinu. Vyzkoušejte si ji doma i vy a uvidíte, že si ji zamilujete také.
Na přípravu píchané buchty budete potřebovat 3 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, 2 vejce, hrnek oleje, hrnek mléka a hrnek cukru. Pokud chcete tmavou buchtu, můžete kakao přidat i do těsta.
Na polevu si připravte 150 gramů másla, 250 gramů moučkového cukru, 3 lžíce kakaa a 3 lžíce rumu.
Potom už jen stačí trochu kokosu na posypání. Z množství oleje a cukru v receptu je jasné, že buchta není právě nejzdravějším jídlem. Je ale chuťově vynikající. Pokud si ji připravíte doma jen jednou za čas, nemusí vás trápit svědomí.
Za pár minut hotovo
V míse nejprve smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte vejce, olej a mléko a vařečkou vše zamíchejte, aby vzniklo hladké těsto. To potom nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
V troubě předehřáté na 180 °C pečte buchtu zhruba 30 minut. Špejlí zkoušejte, zda se už těsto nelepí a zda je hotovo. Mezitím si připravte polevu. Nechte rozehřát tuk, smíchejte ho s cukrem a kakaem, přilijte rum.
Po upečení do buchty propíchejte opačným koncem vařečky několik děr. Čím víc jich bude, tím lépe. Pak celé dílo přelijte polevou, která do vzniklých dolíků nateče. Na závěr stačí už jen posypat buchtu kokosem a můžete podávat.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová