Před více než stoletím se uskutečnila jedna z prvních studií, která položila základy vědě o výživě. Hlavními hrdiny se stali kanadští dřevorubci a pečené fazole. Vše ale začalo sbíráním výkalů.
Hluboko v zimních lesích v roce 1902 přesvědčil mladý chemik šest dřevorubců, aby se stali jeho pokusnými králíky. Po dobu jednoho pracovního týdne katalogizoval každý kousek jídla, který se chystali sníst, a pak shromáždil všechny příslušné výkaly, uzavřel je do „sklenic“ a zamrazil ve sněhové skrýši.
Tento neobvyklý výzkum byl součástí raných studií metabolismu a trávení. Poskytoval nejen podrobný portrét stravy dřevorubců, ale také zásadní informace pro rozvoj oboru vědy o výživě.
Studie University of Maine nazvaná „Studies of the Food of Maine Lumbermen“ přinesla hodnotné informace o výživě dřevorubců. Výzkumníci mimo jiné zjistili, které jídlo bylo pro dřevorubce nejdůležitější.
V hlavní roli fazole
Zkoumanými osobami byli kanadští migranti ve věku kolem 20 let, kteří trávili dlouhé dny vyčerpávající dřevorubeckou prací. Aby měli dostatek sil, jedli pokrmy bohaté na kalorie a bílkoviny. Na jídelníčku se objevovalo hovězí a vepřové maso, solené tresky, sledi a lososi, doplněné bramborami, zelím a tuřínem. Nechybělo ani teplé pečivo a sladkosti jako koblihy, koláče, dorty a sušenky.
Mezi všemi těmito jídly se však ukázaly jako nejdůležitější pečené fazole. Podávaly se minimálně dvakrát denně a poskytovaly dřevorubcům důležitý příjem kalorií a bílkovin.
Proces přípravy pečených fazolí byl v táboře dřevorubců pečlivě zorganizovaný. Každý den kuchař uvařil várku namočených fazolí nad ohněm a poté je naskládal do kotlíku se slaným vepřovým masem, cibulí a případně namletou hořčicí a melasou. Kotlík poté zakopal do fazolové jámy pod žhavým uhlím a nechal vše vařit přes noc.
Recept na pečené fazole
Pečené fazole, ovšem za použití moderního vybavení, si můžete snadno připravit doma. Na recept podle webu Food budete potřebovat 1 a 3⁄4 hrnku krystalového cukru, 1⁄3 hrnku jablečného octa, 1 a 1⁄2 lžičky namleté hořčice, 1 a 1⁄2 lžičky mletého zázvoru, 1 a 1⁄2 lžičky soli, 8 plátků slaniny, 1 malou cibuli nakrájenou na kostičky, 1 plechovku máslových fazolí, 1 plechovku fazolí pinto, 1 plechovku červených fazolí a 1 plechovku pečených fazolí.
Předehřejte troubu na 180 °C. Do mísy přidejte cukr, jablečný ocet, zázvor a vše prošlehejte. Na rozpálené pánvi opečte dokřupava kousky slaniny. Do stejné pánve, kde jste vařili slaninu, přidejte nakrájenou cibuli. Cibuli přelijte zázvorovou omáčkou a vařte 8 až 10 minut.
Do zapékací misky dejte scezené a propláchnuté fazole, přidejte slaninu a přelijte omáčkou. Důkladně promíchejte. Přikryté pečte 1 hodinu. Vyjměte misku z trouby, promíchejte a pečte odkryté dalších 30 minut.
Zdroj: Food, Charles Wood, Studies of the food of Maine lumbermen, 1904, Atlas Obscura
Autor: Dominika Jandorová