Letošní vánočné svátky nebudou stejné nejen pro Štefana Margitu, ale ani pro fanoušky nedávno zesnulé Hanky Zagorové. Sama zpěvačka Vánoce velmi milovala, a to včetně všech příprav, které jsou pro tyto svátky typické. Její vyhlášené vanilkové rohlíčky si doma můžete udělat i vy.
Vánoční svátky tráví většina lidí se svými nejbližšími. Některým to ale bohužel už není dopřáno. Příkladem je operní pěvec Štefan Margita.
Právě ten se v srpnu musel rozloučil se svou milovanou manželkou, zpěvačkou Hanku Zagorovou. Přitom oba dva měli Vánoce velice rádi.
Hanka se Štefanem toho vždy chystali spoustu
Ještě loni v pořadu SHOWTIME CNN Prima NEWS oba popisovali, co je v rámci příprav na Vánoce každý rok čeká. A nebylo toho zrovna málo.
Na jejich štědrovečerní tabuli se tak obvykle objevil bramborový salát, kapr či zelňačka. Nechyběl ale také domácí vaječný likér a přirozeně ani cukroví.
Jedno z Hančiných nejoblíbenějších byly vanilkové rohlíčky. O jejich recept se známá zpěvačka podělila s Jitkou Novotnou, která jej uveřejnila ve své knize s příznačným názvem Když vaří múzy, která vyšla v roce 2014. Informoval o tom Český rozhlas Dvojka.
Rohlíčky podle Zagorové
Letos si tak můžete oblíbené cukroví slavného hudebního páru upéct i vy. Není to složité a nezabere to příliš času.
Na dva plechy vanilkových rohlíčků budete potřebovat 250 gramů hladké mouky, 210 gramů másla, 100 gramů mletých vlašských ořechů a 70 gramů moučkového cukru.
Při pečení buďte ve střehu
Všechny suroviny včetně másla pokojové teploty smíchejte dohromady a vypracujte těsto. To nechte nějakou dobu uležet v lednici.
Poté už můžete začít tvarovat rohlíčky. Ty by měly být asi 1 centimetr široké a 4 centimetry dlouhé. Pokud se vám nechce tvarovat ručně, můžete použít speciální plech či strojek.
Každý plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova. Pozor, zřejmě to nebude trvat déle než 10 minut. Rohlíčky okamžitě po vyjmutí obalte ve vanilkovém cukru.
Dobrou chuť!
Zdroj: Český rozhlas Dvojka, CNN Prima News
Autor: Markéta Mladá