Každému se někdy stane, že mu doma zůstane otevřená láhev s vínem. Často se pak děje to, že končí drahocenný nápoj v odpadu. Přitom ale existují jiné způsoby, jak zbytky vína využít. A to nejen v kuchyni.
Zbytky vína se dají samozřejmě využít při vaření. Do omáček či pod maso při pečení se hodí alkoholický nápoj skvěle.
Napadlo vás ale, že si z něj můžete udělat třeba také sladký sirup, kterým budete dochucovat kávu? Můžete ho využít rovněž při pečení bábovky.
Stačí víno jednoduše smíchat s vanilkovým cukrem, krupicovým cukrem, přidat špetku soli a kůru z pomeranče. Získáte sirup, který vám v uzavíratelné sklenici vydrží i několik dní. Ideální je z bílého vína, radí Food Lust People Love.
Ledové kostky nebo ocet z vína
V kuchyni má víno mnoho využití. Server Bon Appetit například radí, jak z něj připravit ocet, který budete moci používat ještě několik měsíců. Není na tom vlastně vůbec nic složitého.
Víno vlijte nejlépe do kameninové nádoby, překryjte gázou, upevněte ji kolem hrdla a nádobu odložte na temnější místo. Víno by mělo odpočívat zhruba ve 26 °C.
Zhruba za 6–7 týdnů pak stačí ocet přelít do lahví a můžete ho běžně používat do salátů.
Dalším způsobem, jak víno využít v kuchyni, je nalít ho do tvořítek na led a nechat zmrazit. V létě si s ním pak můžete dochutit perlivé nápoje, které kromě ochlazení příjemně doplníte o vinnou chuť.
Přidejte ho do koupele
Víno můžete využít i mimo kuchyň. Podle webu Real Simple je dokázáno, že alkohol má regenerační účinky na kůži. Pokud si večer napustíte vanu a zbytek nápoje do ní přidáte, ničemu neuškodíte.
Potýkáte-li se s kožními problémy nebo jste právě spáleni od slunce, tato lázeň by vám měla ulevit.
Sloučeniny v některých vínech navíc podle všeho bojují proti stárnutí. Pokud byste se tak ve víně koupali pravidelně, pocítíte velmi pozitivní vliv na zdraví.
Chápeme, že to si asi nemůže dovolit každý, i jednorázová koupel je ale velmi příjemná.
Podělte se s rostlinami
Víno, především pak to červené, milujeme nejen my lidé. Velmi pozitivně působí také na rostliny. Stačí přidat jen půl skleničky vína do litru vody a zalít s ním venkovní květiny. Záhon vám poděkuje, nápoj v něm totiž bude působit jako hnojivo.
Je to především díky dusíku, který je v něm obsažen. Rostliny budou daleko zdravější.
Dejte ale pozor, abyste nepoužili víno už zcela zkažené. V takovém případě by mohlo kořenům vašich květin naopak ublížit.
Zdroj: Food Lust People Love, Bon Appetit, Real Simple
Autor: Šárka Cvrkalová