Svátek Svatého Valentýna pomalu klepe na dveře. Láska má mnoho podob a nejčastěji prochází žaludkem, tak neváhejte a upečte těm, které milujete, něco sladkého. Potěšte nejen partnery, ale také rodinu či přátele.
Jahodová srdíčka se zakysanou smetanou
Suroviny:
Těsto
- 150 g hladké mouky
- 250 g cukru krystal
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 vajec
- 5 polévkových lžic horké vody
- máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
Krém
- 2 Kysané smetany
- 1 Čerstvá smetana ke šlehání
- cukr moučka dle chuti
Na dozdobení
- jahody
- 2 želatiny
Postup:
Na těsto si připravíme velký plech s vyšším okrajem, který vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Žloutky, cukr a horkou vodu ušleháme do pěny a pomalu přidáváme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku si připravíme sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Pečeme cca. 10 minut. Piškot necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém následujícím způsobem. Čerstvou smetanu ušleháme do tuha. Pomalu do ní vmícháme Kysané smetany a dochutíme cukrem. Krém natřeme na vychladlý piškot a dozdobím jahodami. Na závěr přelijeme želatinou, kterou jsme si připravili dle návodu. Necháme chladit do druhého dne a poté vykrajujeme formičkou srdíčka.
Srdíčkový chlebíček s Bílým jogurtem
Suroviny:
- 250 g Bílého jogurtu
- 150 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 50 g bramborové moučky
- 160 g jemného krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 1 dcl slunečnicového oleje
- kakao
- strouhaná citronová kůra
- špetka soli
Postup:
Vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a citrónovou kúrou vyšleháme do pěny. Jakmile máme pěnu hotovou, postupně přidáváme olej a Bílý jogurt. Nakonec přimícháme hladkou mouku, kterou jsme si smíchali s bramborovou moučkou a práškem do pečiva. Část těsta odebereme a dáme péct na malý plech, zbývající část obarvíme kakaem. Po upečení a vychladnutí světlého těsta, vykrajujeme srdíčka. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku. Na dno nalijeme část tmavého těsta a do středu vkládáme vedle sebe vykrojená srdíčka, která pak opatrně zalijeme zbývajícím tmavým těstem. Pečeme 45 – 50 minut v troubě předem vyhřáté na 170°C. Prvních 40 minut troubu neotvíráme a pak špejlí zkusíme, jak je těsto propečené.
Autor: Sára Vojtěchovská