Mazurek: Původně velikonoční dobrota od sousedů, kterou lze jednoduše předělat do vánočního hávu

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
mazurek
Zdroj: Shutterstock

Mazurek je tradiční sladký pokrm, který se připravuje na Velikonoce u našich sousedů. Není ale proto nutné se mu vyhýbat kdykoliv během roku, obvzlášť o vánočních svátcích. Takovou vánočku si také s chutí dáme na Velikonoce. Mazurek je navíc přesně ten dezert, do nějž se hodí spousta ořechů a sušeného ovoce.

Původem polský mazurek je dezert z těsta z hladké mouky, cukru, vajíčka a másla. Na něj se pokládá náplň z povidel a čokolády. Vše se dokončuje zdobením v podobě různých ořechů a sušeného nebo kandovaného ovoce.

Další typickou věcí na mazurku je to, že je velmi nízký. Těsto s polevou by nemělo překračovat jeden až dva centimetry, jedná se tedy spíše o nazdobenou placku.

Inspirován tureckými sladkostmi?

Dle serveru Taste Atlas se traduje, že mazurek byl inspirován sladkými dezerty, které do země přinesli během 17. století Turci. Zároveň ale upozorňuje na to, že původ je nejasný, a tak je otázkou, co je na této historce pravdy.

Jisté je ale to, že mazurek vypadá hezky na sváteční tabuli a bude se vám hodit do vašeho vánočního menu i jako ozvláštnění klasiky, kterou děláte každý rok.

Mazurek perfektně zastoupí i cukroví, protože je velmi sladký. Z toho důvodu se většinou krájí na malé kousky. Je samozřejmě ale jen na vás, jak si recept uzpůsobíte.

Jak na něj

Na těsto vánočního mazurku budete potřebovat 300 g hladké mouky, 150 g másla, 40 ml mléka, 1 vejce a 80 g moučkového cukru.

Nejprve si připravte drobenku z mouky, másla a cukru. Po přidání vejce a mléka pak rukama vypracujte těsto, které musí být hladké. V potravinové folii jej pak nechte odležet asi půl hodiny v lednici.

Poté předehřejte troubu na 175 °C a těsto rozválejte na plát ve tvaru obdélníku, aby vám zaplnil plech. Ten vyložte pečicím papírem, který přehněte i přes okraje. Dno těsta propíchejte vidličkou a u obvodu jej přimáčkněte a vytvořte zvýšený okraj.

Takto připravené těsto na plechu ještě nechte chvíli v ledničce a pak pečte v troubě na danou teplotu. Bude to trvat přibližně půl hodiny, poznáte to podle zlatavé barvy korpusu.

Až bude těsto vychladlé, potřete jej náplní. Ta se bude skládat ze 160 g povidel, 80 ml smetany (zvolte tu ke šlehání), 1 lžíce medu či sirupu, 240 g hořké čokolády a 30 g másla.

Nejprve korpus potřete nahřátými povidly a poté čokoládovou polevou, kterou jste si připravili ze zahřáté smetany, medu a na kousky nalámané čokolády a másla.

Vše hezky rovnoměrně uhlaďte a ozdobte ořechy svého výběru – vhodné jsou zejména mandle a vlašáky. Jejich pomocí můžete tvořit různé kytičky a řady. Doplňte je sušeným ovocem, jež zase dobře poslouží jako střed kytiček či jiných ornamentů.

Mazurek je báječný v tom, že dokáže upustit uzdu vaší fantazii. Tuto velikonoční dobrotu od sousedů tak jednoduše předěláte do vánočního hávu.

Koláč se servíruje studený, až poleva vychladne. Hezky bude vypadat uprostřed stolu i nakrájený na kousky na talíři. Dbejte ale na to, aby vámi vytvořené tvary byly na ukrojené části celé a nožem jste je neponičili.

Zdroj: Taste Atlas, časopis Tina speciál (Vánoce)

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články