Jednou z nejtypičtějších buchet, které alespoň jednou za čas připravuje doma každá správná hospodyňka, je makovec. Typický dezert se hodí k poobědové kávě, ale podávat ho můžete i k snídani či večeři. Na jeho přípravě přitom není nic složitého.
Někteří lidé mák nemají rádi, protože zůstává v zubech. A i po jejich vyčištění ještě druhý den jeho zrníčka nacházíme v ústech. Přes tento problém se ale vyplatí přenést, protože mák je ve skutečnosti velmi zdravou potravinou, která je pro naše tělo přínosná v mnoha ohledech.
Zdraví prospěšný mák
Mák má vůbec nejvyšší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů. Podle textu na serveru Medical News Today dokonce až dvanáctkrát víc než mléko. Kromě toho obsahuje také další minerály, ke kterým se řadí mangan, fosfor a hořčík.
Právě proto je potravina vhodná pro zlepšení činnosti nervové soustavy a k posílení kostí a kloubů. Co se vitamínů týče, obsahuje mák řadu vitamínů E, které jsou významným antioxidantem usnadňujícím regeneraci celého našeho organismu.
Lahodný makovec
Mák má v kuchyni mnoho využití. Můžete si z něj připravit domácí makové mléko, uvařit si škubánky s mákem nebo si právě upéct makovec. Ten je na přípravu velmi snadný.
Potřebovat budete hrnek mletého máku, 2 vajíčka, hrnek cukru, hrnek plnotučného mléka, čtvrt hrnku oleje, 2 hrnky polohrubé mouky, kypřicí prášek, půl balíčku vanilkového cukru a špetku soli.
Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s kypřicím práškem, postupně pak do těsta zašlehejte vejce, cukr, mléko, olej, vanilkový cukr, mák a sůl. Těsto rozetřete do vysokého pekáče vymazaného máslem a vysypaného moukou.
Makovec se peče v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Že je hotový, zjistíte propíchnutím těsta párátkem: pokud se už nelepí, máte dopečeno. Makovec je tradiční dezert, který si můžete dopřát s kávou nebo horkým kakaem. A vaše tělo vám i navzdory tomu, že jde o sladkou kalorickou bombu, poděkuje.
Zdroj: Jídlo, Medical News Today
Autor: Šárka Cvrkalová