Levné jídlo může i dobře chutnat. Chleba ve vajíčku a jeho variace vykouzlí dobrotu za pár korun

od Lída Kropáčková
2 minuty čtení
smazenka
zdroj: Shutterstock

Všichni chceme šetřit, protože ceny potravin rostou každým dnem. Bochník chleba za 50 korun tak chceme využít do posledního krajíčku, a když z něj lze připravit chutné, snadno a rychle udělané jídlo, je to ještě lepší.

Tvrdší chléb lze využít na krutony do polévky, na topinku a samozřejmě ho lze připravit i v kombinaci s vejci. Otvírá se tak celá škála možností, jak si jídlo vylepšit a ochutit.

Chléb by se měl nakrájet na tenčí krajíce, které vejce dobře zvláční. Ideální je středně tvrdý chléb, 2 až 3 dny starý, který dobře a rychle vejce nasaje a při smažení na rozpáleném tuku nenasaje zbytečně moc tuku.

Klasická varianta chleba s hořčicí a sýrem

Připravte si rozšlehaná vejce a k jejich ochucení asi lžičku dijonské hořčice na jedno vejce, sůl a pepř. Můžete přidat i oblíbené bylinky. Může se hodit i trocha nastrouhaného sýra, který máte rádi. Může to být niva, eidam, čedar nebo i parmezán. U slaných sýrů je ale třeba omezit množství soli k ochucení vajec.

Krajíce chleba se postupně vkládají do rozšlehaných vajec a smaží na tenké vrstvě tuku. Ideální je sádlo nebo máslo.

Opečený chleba lze následně ozdobit nakrájenou jarní cibulkou, pažitkou, tenkými plátky ředkvičky nebo kedlubny. V létě sáhněte po sezónních rajčatech, paprikách nebo okurkách. Komu by chybělo maso, může přidat na krajíc plátek šunky.

Odlehčená zapečená varianta

Budete potřebovat jen chléb, vejce, máslo nebo olej, sýr, sůl a pepř. Na dochucení lze před konzumací přidat kečup.

Kromě klasického chleba lze podle receptu z magazínu Jen Ženy použít i starší toustový chléb. Doprostřed krajíce či plátku se lžící vytlačí otvor. Zbylá část chleba se potře máslem nebo olivovým olejem. Plátky se pokladou na plech s pečicím papírem.

Do důlku se do každého krajíce dá vejce, které se ochutí oblíbeným kořením. Zbytek plochy krajíce se posype nastrouhaným sýrem, stačí tenká vrstva. K zapečení stačí několik minut, aby vejce nebylo syrové.

Jde to i na vidličku

S pečivem, vejci a cibulkou si lze udělat i chlebovou omeletu. Ta se může podávat třeba se zeleninovým salátem.

Tvrdší chléb se rozkrájí na malé kostičky. Na másle se orestuje cibulka, přidají se kostky chleba a opečou se dozlatova. Nakonec se přidá rozšlehané vejce. To stačí osolit a opepřit. Může se přidat i troška papriky nebo hořčice.

Chleba ve vajíčku nasladko

Je to trochu neobvyklý způsob ochucení, ale děti snídani podle magazínu Pro svět rozhodně umí ocenit.

K přípravě budete potřebovat kromě tvrdšího chleba a vajec ještě něco, čím se vejce osladí. Nejlépe to jde medem. Může se přidat špetka mleté skořice nebo nastrouhaného kokosu. Postup přípravy je stejný jako u klasické smaženky, jen se vynechá sůl, pepř a hořčice.

Hotové krajíce chleba se ozdobí sezónním ovocem, ale lze použít i kompot nebo marmeládu.

Zdroj: Jen Ženy, Pro svět, iReceptář

Autor: Lída Kropáčková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články