Kuře generála Tso je oblíbeným jídlem čínských restaurací. S původním receptem však nemá moc společného

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Kure generala Tso
Zdroj: Sergii Koval / Shutterstock.com

Kuře generála Tso (nebo také Cua) je pokrm, který najdete v mnoha čínských restauracích. Jedná se o jídlo s dlouhou historií, které ale s původním receptem nemá dnes moc společného.

Tento sladkokyselý pokrm se poprvé začal vařit v luxusních restauracích v 50. letech minulého století a dodnes se těší velké popularitě.

Historie pokrmu

Čínský politik a generál Tso Tsung-t’ang žil v 19. století v provincii Chu-nan, ale pokud si myslíte, že se spolupodílel na receptu tohoto pokrmu, tak jste na omylu. Dokonce jej ani nikdy nejedl.

Ve skutečnosti je autorem jídla šéfkuchař Pcheng-Čchang-kchu-ej, který si po emigraci do USA v roce 1973 otevřel v New Yorku svou restauraci. Právě zde měl poprvé tento sladký pikantní pokrm z fritovaného kuřete uvařit pro Američany.

Pokrm však úplně poprvé uvařil již v roce 1955 na banketu ku příležitosti přivítání předsedy náčelníků štábu. Jídlo pojmenoval podle zmíněného válečného hrdiny Tso Tsung-t’anga.

Nechal se při tom inspirovat u hunanských kuchařů a pokrm byl těžký, kyselý, pálivý a slaný. Ale pro americké občany recept pozměnil a udělal jej sladší.

K autorství tohoto receptu se však hlásí i restarace Shun Lee Palace, která také sídlí v New Yorku. Dle této restaurace to byl jejich kuchař Tsung Ting Wang, kdo pokrm poprvé uvařil již v roce 1972.

S pokrmem, jak jej známe nyní, to prý však nemá nic společného a právě to nahrává teorii, že to byl opravdu Tsung Ting Wang, kdo poprvé toto kuře uvařil. Protože právě jeho pokrmu se nynější jídlo podobá nejvíce.

Recept na kuře generála Tso

Abyste si doma mohli uvařit toto oblíbené jídlo, budete potřebovat 3 stehenní kuřecí řízky, 25 g zázvoru, 3 stroužky česneku, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 30 g hladké mouky, 2 lžíce vody, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci vinného octa, vejce a sůl. Toto jsou ingredience na první část receptu.

Stehenní řízky nakrájejte na menší kousky a vložte je do marináry, kterou si připravíte z výše uvedených surovin. Kuřecí kousky nechte v marinádě chvíli odpočinout a mezitím si dejte vařit brokolici a rýži.

Druhou část receptu tvoří omáčka, na kterou si připravte 1 lžíci kukuřičného škrobu, 3 lžíce octa, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, 100 ml vody, půl lžičky bílého pepře a 5 sušených chilli papriček.

Vše dejte do mísy a metličkou promíchejte. Nyní se vraťe k masu, které vložte na rozpálenou pánev a osmažte dozlatova. Poté kousky vyndejte, dejte do čisté pánve, zalijte omáčkou z mísy a vařte cca 5 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Směs nakonec posypte sezamovými semínky a najemno nakrájenou jarní cibulkou. Jídlo se podává s rýží a brokolící, kterou jste si mezitím uvařili.

Zdroj: Smithsonian Mag, The Kitch, Alyonas cooking, Na plech a na plechu

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články