Francouzské brambory: Ty pravé se dělají bez hrášku, uzeniny a cibule a jsou finančně náročnější

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Francouzske brambory
Zdroj: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Francouzské brambory zná většina z nás – jedná se o velmi jednoduché a zároveň chutné jídlo. Ve většině případů, kdy si u nás v Čechách lidé toto jídlo připraví doma, se ale nejedná o ty pravé francouzské brambory. Ty se totiž dělají trochu jinak a z odlišných ingrediencí.

Oba recepty jsou si podobné, protože základem jsou zapečené brambory.

„České“ francouzské brambory, jakkoliv vtipně to zní, se připravují prostě tak, že se na plátky nakrájené brambory zapečou v míse nebo pekáčku s cibulí, hráškem, vajíčkem a nějakým masem – nejčastěji s uzeným masem, párkem nebo jinou levnou uzeninou.

Češi se nebojí tento recept vytunit i oblíbeným eidamem „třicítkou“.  Na to ale zapomenťe, pokud si chcete vychutnat ty pravé francouzské brambory.

Francouzské gratin gauphinois

Pravé francouzské brambory se ovšem nazývají gratin dauphinois dle bývalého francouzského regionu Dauphiné, odkud recept pochází.

Dauphiné, rozkládající se na pohoří Alp, byl region, kde se vařilo v horském stylu. Důraz se kladl na produkty, které mohou růst ve vysokých nadmořských výškách, jako jsou například brambory.

Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat 1 kg brambor, 5 hrníčků mléka, 2 stroužky česneku, 1 a půl hrníčku smetany, 1 a půl hrníčku zakysané smetany, 1 lžičku soli, čtvrt lžičky černého pepře, muškátový oříšek, 2 lžíce másla a tři čtvrtě hrníčku sýru Gruyère.

Oloupané brambory a nakrájené na tenké plátky přiveďte v hrnci společně s mlékem a česnekem k mírnému varu. Následně snižte teplotu a vařte přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.

Poté brambory vytáhněte tak, aby se nepolámaly. Na pánvi ohřejte smetanu, zakysanou smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek a přidejte brambory. Směs s bramborami vařte dalších 10 až 15 minut.

Směs z pánve přendejte do máslem vymazané zapékací mísy a zbylou smetanu z pánve nalijte na brambory. Poté posypte sýrem a nechte péct asi 50 minut.

Na první pohled je zřejmé, že rozdíl je zejména v přípravě, která je u pravých francouzských brambor zdlouhavější. Recept také vyžaduje jiné suroviny a je finančně náročnější. Výsledek však stojí za to!

Zdroje: The Spruce Eats

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články