Eskymo řezy jsem ochutnala poprvé u jedné své známé z Posázaví. Když jsem k ní přijela podruhé a ona se ptala, co bych si dala k jídlu, hned jsem znala odpověď. A jelikož mi dezert tak moc zachutnal, rovnou mi na něj napsala recept. Od té doby ho dělám doma pravidelně a neznám nikoho, kdo by si na něm nepochutnal.
Říká se jim eskymo řezy, protože kombinují chuť smetanového mraženého krému, který znají snad všichni dospělí i děti, s kokosem a čokoládou. Na talíři černobílý dezert skvěle vypadá a v puse se jen rozplývá.
Už jen z toho samotného popisu se mi sbíhají sliny a je mi jasné, že si brzy budu muset jídlo doma připravit. Ještě předtím se ale podělím o velmi jednoduchý recept. Není třeba se bát, že ho nezvládnete zpracovat, eskymo řezy jsou na přípravu opravdu snadné.
Těsto zvládnete za pár minut
Na přípravu těsta budete potřebovat 2 hrnky hladké mouky, hrnek cukru, 2 vajíčka, hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 lžíce kakaa a prášek do pečiva. Suché ingredience smíchejte jako první, pak přidejte vajíčka, mléko a olej.
Jakmile vše dobře promícháte, můžete přesunout těsto na pečicím papírem vyložený plech. Pak dáte vše do trouby předehřáté na 170 °C a pečete asi 30 minut.
Pudinková náplň
Než se těsto dopeče, připravte si krém, na který budete potřebovat 2 kokosové pudinky, 5 lžic kokosu, půl litru mléka, půl kostky másla, vanilkový cukr a kelímek zakysané smetany.
Nejprve si připravte pudink. Oba pytlíky smíchejte v půllitru mléka, aby měl hustší konzistenci, než je obvyklé. Ještě než zchladnou, přidejte do nich kokos. V jiné míse si vyšlehejte máslo s cukrem, do kterých postupně zašlehejte i smetanu. Vše pak smíchejte s tekutým pudinkem.
Z trouby mezitím vytáhněte připravený korpus, který rozřízněte napůl. Spodní část potřete krémem, přiklopte vrchní a na tu naneste zbytek krému. Vše potom už jen zalijte horkou čokoládou a nechte vychladnout.
Příprava celého receptu vám nezabere ani hodinu. A můžete si být jisti, že se stejně jako já zamilujete do eskymo řezů na první dobrou. Pak už jiný dezert svým dětem či hostům nebudete chtít připravovat.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová