To, jaké má jogurt pozitivní přínosy pro naše zdraví a že by neměl chybět v našem jídelníčku, není třeba znovu připomínat. V pořadu Vychytávky Ládi Hrušky se pustili přímo do jeho výroby.
Z kelímku hrnec
Z jednoho malého kelímku kupovaného bílého jogurtu si vytvoříme rovnou plný hrnec kvalitního domácího jogurtu. A nebudeme k tomu dokonce ani potřebovat jogurtovač, vystačíme si s postupem našich babiček: jogurt necháme dozrát pod peřinou.
Co budeme potřebovat:
- 1 l kvalitního plnotučného mléka
- 1 kelímek kvalitního bílého jogurtu se živou kulturou
- sterilizované uzavíratelné sklenice
Postup:
Většinu mléka nalijeme do hrnce, trochu mléka si necháme na rozmíchání jogurtu.
Velkou sklenici naplníme zhruba do poloviny mlékem a přidáme celý kelímek jogurtu. Promícháme a přelijeme do hrnce ke zbývajícímu mléku. Hrnec postavíme na plotnu a zahřejeme na teplotu 40 stupňů Celsia. (Pokud nemáme k dispozici teploměr, vyzkoušíme teplotu prstem. Ponoříme do mléka malíček, a pokud ho tam udržíme po dobu 5 vteřin, je teplota odpovídající.)
Zahřátou směs přelijeme do připravených sterilizovaných sklenic. (Pokud máme rádi ovocné jogurty, můžeme dát nejprve na dno sklenici lžíci oblíbené marmelády.)
Naplněné sklenice důkladně uzavřeme a vložíme je na šest hodin pod peřinu. Po uplynutí této doby by měl být jogurt připravený ke konzumaci.
Autor: Sára Vojtěchovská