Někteří lidé říkají, že na pečeném kuřeti není vlastně co zkazit. Já osobně si to nemyslím, kolikrát se mi stalo, že jsem ho připálila, nebo naopak nedopekla. Pokud jste na tom podobně, možná se vám budou hodit následující tipy na dokonale propečené kuře.
Ať už si chcete dát pečené stehýnko s hranolky, brambory, nebo třeba rýží, základem je mít dokonalé maso. Pečení vlastně není až taková věda, dá se ale říci, že vždycky to jde o něco lépe.
Nejprve kuře zatáhněte na pánvi
První a zcela zásadní poučkou je, že než začnete kuře připravovat, mělo by mít pokojovou teplotu. Vyndejte ho tedy z lednice zhruba 20 minut předem. V opačném případě by se vám totiž mohlo maso vysušit.
Maso je třeba nejprve nechat zatáhnout na pánvi. Tu si pořádně rozpalte, jinak vám totiž místo zatažení pustí šťávu, která mu potom bude po dopečení v troubě chybět.
Do pánve nedávejte masa příliš. Mělo by mít kolem sebe trochu prostoru a opéct se z obou stran rovnoměrně. Je také vhodné použít o něco dražší, ale zato kvalitnější olej. Sůl přidejte až ve chvíli, kdy maso začne na pánvi hnědnout.
A teď už jenom dopéct v troubě
Ve chvíli, kdy máte kuřecí prsa, stehna nebo křídla dohněda opečená a krásně zatažená, můžete je přendat i s výpekem do pekáče.
Na pekáč k němu přidejte to, co máte rádi. Obvykle to bývá cibule a nějaké koření, můžete ale přidat klidně také jablka, pomeranče nebo švestky. Zda budete maso podlévat vodou nebo pivem, je také zcela na vás. Kuře vždy vkládejte až do předehřáté trouby.
Maso pečte nejprve zakryté a pravidelně ho kontrolujte. Je lepší péct ho déle a na menší teplotu. Závěrem ho dopečte v odkrytém pekáči, aby se vytvořila lahodná křupavá kůžička. Pokud budete postupovat podle tohoto návodu, docílíte dokonale propečeného kuřete, na kterém opravdu nebude vůbec nic špatně.
Zdroj: The Daily Meal, Simply Chicken, Tasting Table
Autor: Šárka Cvrkalová