Dnes si ho dáváme k párkům a není považován za příliš zdravý. V minulosti byl kečup prodáván jako medicína

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Kecup
Zdroj: Pixabay

Kečup je potravina, kterou máme v lednici pravděpodobně po většinu času všichni. Využíváme ho při vaření větších jídel, dáváme ho na tousty, přidáváme ho k párkům. Zvláště v létě při grilovačkách nesmí  k masu chybět. Obecně ale není dnes považován za zdravé jídlo. V minulosti byl přitom prodáván jako medicína.

V roce 1834 se v amerických lékárnách objevil kečup jako lék na zažívací potíže. Tehdejší výrobci tvrdili, že rajčata v kečupu mají blahodárné účinky na trávení a celkové zdraví. Kečup byl dokonce prodáván v pilulkách jako digestivum, popisuje web Latest News.

Kečup jako medicína

Argumentů, proč by měl být kečup obecně prospěšný pro lidské zdraví, existovalo v polovině 19. století mnoho. Odborníci tvrdili, že je v rajčatech obrovský obsah lykopenu. Jedná se o látku, která má vynikající antioxidační účinky, vysvětluje Cookist.

Dalším argumentem byly antibakteriální účinky octa. Ten se přidává do kečupu i dnes, dříve ale tvořil jednu z jeho hlavních složek, zatímco v posledních letech slouží spíše jako doplňková látka.

Lidé mimo jiné věřili tomu, že exotická koření mají blahodárný vliv nejen na jejich fyzické zdraví, ale také na to psychické. A jelikož mnoho jedinců neznalo přesné složení kečupu, ale věděli, že obsahuje celou řadu těchto látek, kupovali lidé kečup v lékárnách ve velkém.

Kečup ve skutečnosti zdravý není

Dnes už je známé, že kečup se ve skutečnosti ke zdravým potravinám neřadí. Ve větším množství může být pro lidské tělo nebezpečný. Běžné používání nicméně obvykle obecně nijak neškodí. Stále jde ale o potravinu, která obsahuje vysoké množství cukru, umělá barvina a nadměrné množství soli.

Pokud byste kečup konzumovali na denní bázi, pravděpodobně to u vás povede k obezitě, zvýšenému riziku cukrovky 2. typu, kardiovaskulárním onemocněním a zvýšenému krevnímu tlaku.

Historie kečupu jako léku ukazuje, jak se mohou názory na potraviny v průběhu času měnit. Zatímco v 19. století byl kečup považován za zdraví prospěšný, dnes je vnímán spíše jako nezdravá pochutina. Je to připomínka, že bychom měli být opatrní při hodnocení zdravotních tvrzení a vždy se řídit aktuálními vědeckými poznatky.

Zdroj: Latest News, Hindustan Times, Inshorts, Cookist

Autor :Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články