Zimní období a vánoční svátky jsou časem klidu a pohody. Jsou to chvíle strávené s rodinou za přítomnosti lahodného jídla a sladkého cukroví. Receptů na křehké cukroví existuje spousta. Crinkles jsou čokoládové sušenky, které klidně mohou mít na vánočním podnosu své čestné místo vedle vanilkových rohlíčků. Můžete si je ale udělat i kdykoli během roku jako výborný čokoládový dezert.
Crinkles jsou kalorickou bombou, protože se tyto čokoládové sušenky obalují v moučkovém cukru, se kterým by se zde rozhodně nemělo šetřit.
Nikdo neví, odkud vlastně pocházejí, ale některé zdroje uvádějí jako místo původu město St. Paul v Minnesotě. V mnoha zemích jsou crinkles zahrnovány k dalším typickým druhům vánočního cukroví.
Recept
Začněte tím, že si dáte předehřát troubu na 190 °C. Dále si do mísy prosejte 140 gramů hladké mouky, 50 gramů holandského kakaa, 5 gramů prášku do pečiva, 2 gramy mleté skořice, 190 gramů cukru krupice, špetku soli a pro zpestření chuti můžete přidat i špetku kajenského pepře.
Dalším krokem je nastrouhání nadrobno 55 gramů hořké čokolády, kterou následně přidejte do sypké směsi.
Dejte si rozpustit 55 gramů másla a smíchejte je s dvěma rozšlehanými vejci. Máslo s vejci nalijte do sypké směsi a vypracujte hladké těsto. Šikovným pomocníkem vám nyní může být kuchyňský robot.
Ze vzniklého těsta vytvarujte kuličky. Z celkového množství těsta vytvoříte kolem 30 kusů, na jednu kuličku tak připadá zhruba 15–20 gramů těsta. Následně každou kuličku obalte v moučkovém cukru, který si předtím prosejte.
Obalené kuličky pokládejte na plech, který si vyložte pečicím papírem. Mezi kuličkami nechávejte větší mezeru.
Takto pečte na nastavenou teplotu asi 12 minut. Upečené crinkles nechte vychladnout a můžete servírovat.
Zamrazení
Tyto sušenky si můžete i zamrazit. Platí to jak pro upečené, tak i neupečené crinkles.
Připravené neupečené kuličky nejprve zamrazte například na pevné podložce v mrazáku. Po jejich zmrazení je rychle přendejte do společného sáčku a znovu vložte do mrazáku.
Pokud byste kuličky vložili do mrazáku rovnou v sáčku, těsto by se před zmražením spojilo, což by vám ztížilo práci při budoucím rozmrazování a následném pečení.
Déle uchovat si můžete i již upečené sušenky – stačí je uchovávat v lednici v uzavíratelné krabičce.
Dobrou chuť!
Zdroje: Metroscenemag, Na skok v kuchyni, Simply Recipes
Autor: Denisa Richter