Mnoho receptů našich babiček upadlo do zapomnění, což je velká škoda. My dnes oprášíme starý recept na pavézky, kterým se také přezdívá chudí rytíři.
Na tomto receptu je skvělé to, že využijete starší chleba, který byste jinak vyhodili. Tak hurá na to!
Rytíři, nebo francouzský toast?
Stará veka, bageta či toastový chléb jsou základem tohoto receptu. Ten vás navíc překvapí svou jednoduchostí.
Tato pochoutka je známá po celém světě a jak zmiňuje server Top recepty, má různá jména. Ve Velké Británii jsou pavézky známé jako chudí rytíři z Windsoru. V Německu pak jako chudí rytíři a ve Francii se jim říká francouzský toast.
Jak na rytíře
Jednu z variant receptů zmiňuje například server České televize. Jedná se však o jednu z mnoha podob.
Připravte si den starou veku, mléko, vejce, vanilkový cukr, mletou skořici a olej. Mléko, vejce, skořici a vanilkový cukr smíchejte v míste dle množství pečiva, které máte k dispozici.
Pečivo nakrájené na plátky namočte do směsi a opečte z obou stran na rozpáleném oleji.
Pavézky můžete podávat se sýrem, s povidly či jen posypané cukrem. Případně můžete na toast namazat povidla či marmeládu, zakrýt druhým toastem, a teprve poté namočit do směsi a opéct.
Zdroje: Top recepty, Česká televize
Autor: Soňa Jiroutová