Máte chuť na českou klasiku podle opravdového kuchařského mistra, ale nechce se vám jít do restaurace a nechat tam polovinu výplaty? Máme pro vás řešení. Přinášíme vám recept od českého michelinského kuchaře na chlupaté knedlíky. Luxusní český oběd si tak můžete připravit v pohodlí domova.
Pavel Pospíšil je úplně prvním Čechem, který obdržel prestižní michelinskou hvězdu. Úspěšný kuchař se narodil v roce 1944 ve Zlíně. Začal studovat hotelovou školu a roce 1967 odjel na stáž do východního Berlína, odkud se nakonec rozhodl nevrátit.
Klasika podle držitele michelinské hvězdy
V roce 1979 si tam otevřel svou slavnou restauraci Markurius. Už o dva roky později získal podnik michelinskou hvězdu. „Nevymýšlím žádné prasárny. Vařím z čerstvých surovin a tak, aby host poznal, co na talíři má,“ vysvětlil v rozhovoru pro Aktuálně.
Mezi podávané speciality patřily i české a moravské speciality. Jednu takovou si nyní budete moci připravit i u sebe doma. Jedná se o výborné chlupaté knedlíky.
Brambory i opečená houska
Recept na tuto českou klasiku podle Pavla Pospíšila není složitý. Nejprve si potřebujete uvařit 500 g brambor. Můžete to udělat klidně i den dopředu.
Následně si opražte na kostičky nakrájený rohlík, ideálně jeden den starý. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete rohlík smažit i bez tuku.
Nyní se opět vrátíte k bramborám. Vařené brambory prolisujte přes lis na brambory, k tomu navíc přidejte 250 g syrových brambor, které nastrouháte na struhadle.
Do směsi vařených a syrových brambor přidejte 250 g hrubé mouky, 1 vejce a špetku soli a vypracujte v hladké těsto. Z toho poté udělejte váleček, ze kterého budete odkrajovat špalíky. K těm postupně vkládejte menší hrst opražených rohlíků. Vše zpracujte do kuličky velikosti ping-pongového míčku.
Téměř uvařené knedlíky vyplavou na hladinu
Takto připravené knedlíky můžete vkládat do osolené vody a začít vařit. Když začnou vyplavávat na hladinu, vařte je ještě asi pět minut. Mezitím si připravte nádobu s ledem, kam knedlíky okamžitě po uvaření přesuňte.
Než budete chlupaté knedlíky podávat, je lepší je napařit. Výborně se k nim hodí restovaná cibulka či opečená houska s máslem.
Autor: Markéta Mladá