Cher: Bohyně popu i skvělá kuchařka. Vyzkoušejte její havajské masové kuličky

od Dominika Jandorová
2 minuty čtení
zpevacka cher
Zdroj: Shutterstock

Označení „bohyně popu“ nezíská jen tak někdo. Úspěšná zpěvačka a oscarová herečka Cher si ho však plně zaslouží. Za zmínku stojí i její kuchařské dovednosti. Do kuchařek se dostal její recept na havajské masové kuličky.

Cher, vlastním jménem Cherilyn Sarkisian, se narodila 20. května 1946 v El Centro v Kalifornii a lásku k hudbě v ní zažehla její matka, country zpěvačka Georgie Holt. Kariéru Cher odstartovalo setkání se Sonnym Bonem, s nímž nazpívala svůj první velký hit „I Got You Babe“.

S Bonem tvořila Cher několik let nejen pěvecký, ale i manželský pár, v roce 1974 se však rozvedli. Po Sonnyho odchodu ze showbyznysu Cher úspěšně vystupovala v nočních klubech a také zářila jako herečka. V roce 1988 získala Oscara za hlavní roli v romantické komedii Pod vlivem úplňku. Naposledy se Cher objevila ve filmu Mamma Mia! Here We Go Again (viz ČSFD). Stejně tak se jí s menšími přestávkami daří na pěvecké dráze. Podle Lifee prodala více než 200 milionů desek a je právem označována za bohyni popu.

Havajské masové kuličky podle Cher

Umělecky se Cher realizuje také v kuchyni. Jeden z jejích receptů, havajské masové kuličky po americku („hawaiian meatballs american style“), se objevil v knize The Celebrity Cookbook Volume II (1978).

Potřebovat na něj budete 1 kilogram mletého hovězího masa, ½ hrnku nadrobno nakrájené cibule, 1 vejce, 2 lžíce soli, 1 hrnek strouhanky, ½ lžíce zázvoru, 1 ½ lžíce ztuženého tuku, ½ hrnku mléka, 2 ½ lžíce kukuřičného škrobu, 2 plechovky ananasu, ¾ hrnku hnědého cukru, 2 lžíce sójové omáčky, ½ hrnku octa, 1 ½ hrnku nakrájené zelené papriky.

Smíchejte maso, cibuli, vejce, strouhanku, sůl, zázvor a mléko. Ze směsi vytvarujte kuličky. Na velké pánvi rozpusťte ztužený tuk a masové kuličky opečte dohněda. Kuličky vyjměte z pánve a dejte do mírně rozehřáté trouby, aby zůstaly teplé. Z pánve slijte tuk.

Smíchejte kukuřičný škrob a hnědý cukr, vmíchejte ocet, sójovou omáčku a ananasovou šťávu, dokud nezískáte hladkou směs. Nalijte do pánve a za častého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pokračujte ve vaření a míchání po dobu 1 minuty. Přidejte masové kuličky, zelenou papriku a kousky ananasu a prohřejte.

Zdroj: Britannica, ČSFD, Lifee, Dinner is served 1972
Autor: Dominika Jandorová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články