Bánh mì je bageta, která se používá na vietnamské sendviče. Má tenkou a praskající kůrku, zároveň však nadýchaný vnitřek. Výroba je poměrně náročná na čas, ale výsledek stojí za to!
Dle serveru Mary’s kitchen tuto bagetu musí vyzkoušet každý, a to dokonce i milovníci francouzských baget. Pokud totiž porovnáte francouzskou bagetu s bánh mì, máte u té vietnamské pocit, že je lehká jako obláček.
Ani v obchodě neprohloupíte
Pro milovníky vietnamských sendvičů má tedy zmíněný server jasnou odpověď na to, proč nelze pro přípravu typického pokrmu použít francouzskou bagetu. Francouzské bagety mají totiž mnohem silnější kůrku a vnitřek není tak nadýchaný.
Jestliže vás od výroby bánh mì odrazuje to, že nemáte prostor nebo chuť učit se nový recept, není třeba zoufat! Výborné Bánh mì totiž koupíte i v obchodech s vietnamským zbožím.
Jejich kvalita je velmi dobrá a zároveň se jedná o cenově dostupné zboží.
Pokud ale přece jen upřednostňujete domácí přípravu a uspokojuje vás sledovat, jak z hladkého těsta vzniknou zlatavě křupavé bagety, tak právě pro vás je určen následující recept.
Recept na těsto
Základem každého receptu jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Pro přípravu bánh mì budete potřebovat 310 ml teplé vody, 1 lžičku cukru, 2 a čtvrt lžičky instatního droždí, 510 g chlebové mouky a 1 lžičku soli.
Teplou vodu smíchejte s cukrem a instantním droždím a nechte 5 až 10 minut odstát. Poté přidejte mouku, sůl a vytvořte vláčné těsto.
Ideálně použijte kuchyňský robot, protože je proces rychlejší a méně náročnější. Začněte na rychlosti 1 a postupně zvyšte až na rychlost 4. Aby těsto bylo pořádně rozhnětené, nechte robot běžet 10 minut.
Těsto následně přikryjte a nechte 30 minut odpočívat. Poté jej vraťte opět do robota a zopakujte 10minutový proces hnětení při rychlosti 4.
Poté těsto nechte chvíli odpočinout a proveďte „okenní test“. To znamená, že byste měli být schopni těsto jemně natahovat, dokud nebude dostatečně tenké, abyste skrz něj viděli světlo, aniž by se přetrhlo.
Těsto vytvarujte do koule a nechte naposledy odpočinout na 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování baget
Z těsta vytlačte vzduchové kapsy a rozdělte jej na 6 dílů. Z nich pak vytvarujte koule, ty postupně rozválejte a poprašte moukou.
Vyválené těsto srolujte a vytvořte tak tvar bagety. Připravenou bagetu dejte na pečicí papír švem dolů a dodělejte zbývající bagety.
Bagety vložte do vypnuté trouby a pod rošt vložte pekáč se 2 šálky vařící vody. Troubu zavřete a nechte takto 45 minut.
A konečně se jde péct
Nyní už se blíží závěr a tím je pečení. Troubu si předehřejte na 250 °C. Než však bagety do trouby vložíte, udělejte v jejich horní části asi 1 cm hluboký řez.
Následně vložte pekáč s bagetami zpět do trouby, ale zároveň vložte i pekáček pod rošt společně se 100 ml horké vody.
Bagety se pečou cca 18 až 20 minut a výsledek je famózní. Při pokojové teplotě pak vydrží čerstvé 1 až 2 dny.
Ti z vás, kteří raději vaří pomocí videoreceptů, si tento postup můžou pustit na videu.
Zdroje: Mary’s kitchen, YouTube
Autor: Soňa Jiroutová