Nizozemské tradiční sýrové slavnosti a rozmanité druhy sýrů lákají návštěvníky z celého světa. Však také tato země zůstává jedním z hlavních hráčů na světovém trhu se sýry.
Sýr
Sýr je mléčný výrobek. Jeho historie sahá až k 8000 před naším letopočtem.
První sýr se datuje k období, kdy lidé začali domestikovat ovce, tedy asi k 8000 letům před naším letopočtem. Archeologické doklady pochází z 5500 př. n. l.
Sýr je vyráběn za srážením mléka nejčastěji syřidlem či kyselinou mléčnou. Použitý může být také vinný ocet či citrónová šťáva.
Na jeho výrobu se používá mléko kravské, kozí, ovčí či bůvolí nebo velbloudí. Poté dochází k pasterizaci, kdy jsou kvůli zvýšení trvanlivosti odstraněny mikrobiální kultury.
Sýry se dělí na jedné straně na tavené sýry, na druhé na straně na sýry čerstvé, měkké, polotvrdé s tvrdé.