Bílá a zelená část se nejí, učily nás naše maminky. Jenže chyba lávky! Vyhazováním slupky vodního melounu přicházíme o spoustu cenných látek. Pojďme se podívat na to, proč slupku z melounu dále zpracovávat a jakým způsobem.
Melounová slupka obsahuje aminokyselinu, která v lidském těle odstraňuje dusík z krve a pomáhá jej přeměnit na moč.
Kromě citrulinu i velké množství zinku
Svůj název citrulin dostala právě po vodním melounu, jenž se latinsky řekne citrullus. Poprvé byla tato aminokyselina izolována v roce 1914.
Citrulin rovněž pomáhá při tvorbě argininu, což je zase aminokyselina, jíž mají někteří lidé nedostatek.
Vědci dále studovali citrulin i arginin ve spojitosti s možnou léčbou srpkovité anémie.
Ve slupce najdeme i zinek, jehož množství není úplně zanedbatelné.
Tento prvek je důležitý pro správnou funkci bílých i červených krvinek, reguluje tvorbu dopaminu, který zlepšuje naši náladu, má antioxidační schopnosti nebo zlepšuje pleť. Také je velmi důležitý při tvorbě inzulinu.
Melounovou slupku zpracujte následovně
Nejjednodušším způsobem, jak vytřískat z melounové kůry co nejvíce, je šťáva. Tady pomůže výkonný odšťavňovač.
Slupku pořádně omyjte a nakrájejte na kousíčky. Přidejte do odšťavňovače, zapněte jej a užijte si nečekanou chuť.
Pokud jste na sladší šťávu, samozřejmě lze přidat i červenou dužninu, záleží na vašich preferencích. Můžete přihodit i další ovoce či zeleninu a experimentovat. Hotovou šťávu hned vypijte, neskladujte.
Pokud jste milovníky salátů, můžete nastrouhanou kůru propašovat i do nich.
Lehčí než nakládané okurky
V poslední době je ale také ale oblíbená melounová slupka nakládaná. Možná to zní divně, ale chutná výborně. Navíc je postup rychlejší než při nakládání okurek.
Slupku nakrájejte na kousky a připravte si nálev. Do něj využijete hřebíček, celou skořici, zázvor, citron nakrájený na tenká kolečka, bílý ocet a vodu v poměru, jaký vám bude vyhovovat.
Záleží, jaké množství slupky z vodního melounu budete nakládat. Řiďte se chutí a nálev testujte za chodu.
Autor: Alice Konopásková